Stress zou slaagkansen van IVF niet saboteren

dinsdag 1 maart 2011 – (Marleen De Geest) – Stress bij de vrouw zou de kans op slagen van een IVF of andere fertiliteitsbehandeling dan toch niet nadelig beïnvloeden, aldus een studie van Cardiff University. Een mythe die rond zwanger worden hangt, wordt daarmee tegengesproken.

Onderzoekers van Cardiff University ondernamen een meta-analyse van veertien eerdere onderzoeken waarbij 3583 vrouwen waren betrokken. De veertien studies gingen de effectiviteit van fertiliteitsbehandelingen na.
In de meta-analyse werd nagegaan wat het verband is tussen stress bij de vrouw en de slaagkansen van de behandeling. Daartoe werd, aan de hand van de algemeen aanvaarde psychologische criteria, angst, spanning en depressie, het niveau van stress bij de betrokken vrouwen gemeten voor de behandeling startte.

Het goede nieuws is dat uit de analyse van de eerdere onderzoeksresultaten bleek dat er gelijke slaagkansen bestaan voor vrouwen met veel en voor vrouwen met weinig tot geen stress.
Hoofdonderzoekster Jacky Boivin meent dat daarmee de hardnekkige mythe dat stress een fertiliteitsbehandeling kan saboteren, wordt weerlegd.

Ook andere onderzoekers vinden dat de meta-analyse bemoedigende resultaten oplevert. Wat echter geenszins wil zeggen dat de stress bij vrouwen die een behandeling ondergaan dan maar onder de mat mag worden geveegd. De behandelingen op zich zijn stresserend en daar mogen vrouwen zich bewust van zijn. Ook dienen de fertiliteitscentra de nodige ondersteuning voor de patiënten te voorzien.

Tot nog toe is het zo dat een derde van de koppels de fertiliteitsbehandeling zonder resultaten beëindigt vanwege de stress, aldus de Britse onderzoekers.

Bron: BBC news

, , , ,

Nog geen reacties

Leave a Reply