Goede langdurige relaties zijn goed voor de gezondheid

dinsdag 1 maart 2011 – (Marleen De Geest) – Toegewijde lange termijn relaties zijn goed voor de fysieke en mentale gezondheid en het belang ervan groeit met het verstrijken van de jaren, aldus twee Britse artsen.

Getrouwde mensen leven gemiddeld langer dan alleenstaanden, aldus de dokters John en David Gallacher van de ‘School of Medicine’.

Vrouwen zouden aan een stevige lange termijn relatie een betere mentale gezondheid overhouden en voor mannen ligt het voordeel op het fysieke terrein. Dat laatste zou kunnen te maken hebben met het feit dat een man de gunstige invloed van zijn vrouw op zijn levensstijl geniet en haar raad niet in de wind slaat.
Dat vrouwen een groter psychisch welbevinden hebben zou misschien te danken zijn aan het groter belang dat ze aan de kwaliteitsvolle relatie hechten.
Maar relaties hebben niet altijd een goed gevolg. Tijdens de adolescentiejaren zouden vroegtijdige experimenten samenhangen met een verhoogde kans op depressiesymptomen.
Evenmin sorteert iedere relatie een gunstig effect. Zo is het duidelijk dat singles beter af zijn dan wie met zijn partner op gespannen voet leeft.

Het hebben van talrijke partners zou dan weer tot een vroegtijdige dood kunnen leiden. Een band verbreken, scheiden kan voor de betrokkenen verwoestende gevolgen hebben. Toch stellen de dokters Gallacher dat een relatie wel de moeite waard is, zonder moeite kan het dus niet, maar dat ze niet tot elke prijs moet worden nagestreefd. Het is beter slechte relaties te vermijden dan in ieder geval een verhouding te willen hebben.

, ,

Nog geen reacties

Leave a Reply