Zomertijd ontsteelt ons een uur broodnodige slaap

dinsdag 22 maart 2011 – (Marleen De Geest) – Heel wat mensen haten de overgang naar de zomertijd want wie heeft er zomaar een uur te verliezen? Volgens wetenschappers pakt het verschijnsel evenmin goed uit voor uw gezondheid maar gelukkig kunt u daar wel iets aan doen.

Volgende zaterdag is het weer zover. In de vroege ochtend van 27 maart verdwijnen tussen twee en drie uur zestig minuten in het zwarte gat van de nacht.

De wetenschappelijke site LiveScience meldde al dat jaarlijks in de eerste werkdag nadat de zomertijd ingaat meer verkeers- en werkongevallen plaatsvinden evenals hartaanvallen en zelfmoorden. Alleen weten wetenschappers niet precies hoe de samenhang met de overgang van wintertijd naar zomertijd moet worden uitgelegd.

De National Sleep Foundation in de Verenigde Staten doet een poging om de malaise te verklaren. Als samenleving zijn we eigenlijk al slaapgedepriveerd. Er nog een uur slaap bij inschieten kunnen we ons amper veroorloven en sommige mensen zou het dus voorbij de grens drijven.

De uurverandering is een bruusk verschijnsel dat ons overkomt. Het enige wat we er volgens wetenschappers tegen kunnen doen, is de verschuiving voor onszelf zachtjesaan organiseren. Zo kunnen we gedurende zes nachten voorafgaand aan de uurverandering de tijd om te gaan slapen en op te staan, voor ons en onze kinderen, telkens tien minuten vervroegen. Tegen het eind van de zes dagen is het uurverschil overbrugd.

Om de biologische klok bij te stellen is het goed om ‘s ochtends van het zonlicht te genieten. Het avondlicht daarentegen kunt u beter vermijden want dan weigert de slaap tijdig te komen.

Als u gewend bent om te sporten doet u dat zo mogelijk ook best een uurtje vroeger. Aan een middagdutje mag u al helemaal niet toegeven zodat u de slaap tot ‘s avonds kunt opsparen.

, ,

Nog geen reacties

Leave a Reply