Vrouwen en mannen gelijk tot er een kindje komt

dinsdag 5 april 2011 – (Marleen De Geest) – Ook in ons land is het zo dat vrouwen heel dikwijls deeltijds gaan werken nadat ze moeder werden. Zo gelijk zijn vrouwen en mannen dus niet als het op hun aandeel in de opvoeding van de kinderen aankomt. De Britse journaliste Rebecca Asher schreef er een heel boos boek over: ‘Shattered: Modern Motherhood and the Illusion of Equality’.

De gelijkheid van vrouwen en mannen is geen culturele verworvenheid, aldus Rebecca Asher in haar boek ‘Shattered: Modern Motherhood and the Illusion of Equality’. Je zou denken, vrouwen worden steeds beter opgeleid, halen zelfs beter studieresultaten dan mannen en ze veroveren de arbeidsmarkt. Tot er een kind komt, schrijft de verontwaardigde journaliste. Dan blijkt dat de zogenaamde gelijkheid slechts een tijdelijk paspoort was voor de buitenwereld. Want haast iedereen verwacht dat de vrouw de grootste verantwoordelijkheid voor het kindje gaat nemen.

De vrouw ervaart dan dat ze haar voormoederlijk leventje moet opzeggen. Tegelijk verliest ze veel van wat haar onderscheidde van anderen, van wat ze tot haar identiteit rekende. En precies dat maakt haar een beetje boos.
Want de vader van het kind kan grotendeels doorgaan zoals voorheen en blijven wie hij was. Al betekent dat wel dat hij wordt vastgepind op de rol van belangrijkste kostwinner en dat hij gedeeltelijk buitengesloten wordt uit zijn gezin.

Asher verbaast zich over de gedweeheid waarmee jonge ouders zich aan de traditionele rolverdeling onderwerpen en vindt dat het tijd is voor een revolutie in het gezin. Het uitgangspunt moet dan zijn: hoe kunnen we de opvoeding van de kinderen aanpakken zodat iedereen een evenwichtig en vervullend leven kan leiden?

De Britse schrijfster Rachel Cusk die eerder al een boek over het moederschap publiceerde repliceert dat Asher haar persoonlijke woede niet mag veralgemenen omdat iedere vrouw weer anders reageert. Moederschap appelleert immers juist aan dat wat je tot een individu maakt. Het stelt je voor dusdanig existentiële problemen dat je niet anders kunt dan er een hoogst persoonlijk antwoord op geven.

Eenzaamheid is zo een probleem, aldus Cusk. Moeders verliezen het voordeel van alleen te kunnen zijn terwijl ze toch eenzamer worden dan ooit. Moeders worden al snel in een categorie ondergebracht maar op deze soort van uitdagingen moeten ze wel individueel ingaan.

Als het kindje geboren wordt geeft men het meteen aan de moeder. Ook al is zij op dat ogenblik nog gewoon een vrouw, weet Cusk. Het is pas na verloop van tijd, ervaring na ervaring, dat zij echt moeder wordt. Dan pas gaat ze zich in de zorg voor het kindje van de vader onderscheiden.
Er is dus alle ruimte om de zorg voor de kinderen te herverdelen, meent ook Cusk.

Meer over Rebecca Asher

, , , ,

Nog geen reacties

Leave a Reply