Europese vrouwen krijgen meer kinderen

donderdag 14 april 2011 – (Marleen De Geest) – Meer mensen dichter op elkaar, dat is het lot van Europa. De bevolkingsdichtheid neemt alleen maar toe, onder andere omdat de nieuwe trend is dat vrouwen meer kinderen krijgen.

In Europa wonen bijna een half miljard mensen en de populatie groeit flink aan. Dat leert het demografisch rapport 2010 van Eurostat.

Immigratie is een van de oorzaken van de bevolkingsaanwas. Nu leven er 32 miljoen vreemdelingen binnen de 27 lidstaten, ze maken 6,5 procent uit van de totale Europese populatie. Bovendien is in de laatste vijftig jaar de levensverwachting met tien jaar gestegen. Voor vrouwen biedt Frankrijk met 85,1 jaar de hoogste levensverwachting, snel opgevolgd door Spanje, Italië en Cyprus. Zweden heeft een levensverwachting van 79,4 jaar voor mannen weggelegd, Italiaanse, Spaanse en Nederlandse mannen komen dicht in de buurt. De levensverwachting steeg trouwens in alle landen voor vrouwen en mannen en wel het sterkst in Estland en Slovenië.

Tegen alle verwachtingen in zorgt ook een toenemende fertiliteitsratio voor een bevolkingsaangroei. In 2003 bedroeg die in Europa gemiddeld 1,47 kinderen per vrouw, in 2008 was dat al 1,60 kinderen per vrouw.

In 2009 kende Ierland de hoogste fertiliteitsratio met 2,07 kinderen per vrouw. Frankrijk heeft een ratio van 2,00. In het Verenigd Koninkrijk en Zweden krijgen vrouwen respectievelijk 1,96 en 1,94 kinderen. Duitsland heeft als rijkste Europees land de laagste fertiliteitsratio met 1,36 kind per vrouw.
In ons land is dat 1,65 wat een lichte stijging gedurende de laatste acht jaar vertegenwoordigt.
De enige landen waar de fertiliteitsratio recent niet toenam zijn Luxemburg, Portugal en Malta.

Demografisch rapport 2010 van Eurostat

, , ,

Nog geen reacties

Leave a Reply