De geïsoleerde vader

donderdag 19 mei 2011 – (mdg) – Een Britse vader voedt zijn kind op in Moskou, hij vergezelt zijn expat echtgenote en heeft een blog over zijn atypische situatie.

Justin stelt vast dat de rolpatronen danig zijn verwaterd. Vrouwen werken en verdienen steeds meer en mannen staan onder almaar grotere druk om cosmetica te gebruiken en hun vrouwelijke kant te laten zien. Het kan niet missen of enig heimwee naar de man in de grot komt opzetten. Die ging op jacht en zorgde voor het vlees, zijn vrouw bewaakte de kinderen en alles was tenminste duidelijk.
Het omgekeerde is het geval voor Justin. Hij zorgt in een Moskous appartement voor zijn zoontje, samen verkennen ze de stad of maken uitstapjes naar andere expats. Tussen al de moeders die hun expat man volgden, voelt de zorgende vader zich eenzaam en geïsoleerd.

Wat hem verontrust is dat zijn marktwaarde taant. Als hij straks weer moet gaan solliciteren zullen potentiële werkgevers wat meewarig doen over zijn vaderlijke vaardigheden. Precies wat moeders ervaren als ze het lijntje met de arbeidsmarkt loslaten.

Omdat vrouwen steeds meer verdienen, dikwijls meer dan hun partner, nemen vaders de zorgende rol steeds vaker over. Een Britse studie in opdracht van Aviva kwam uit op zes procent van de vaders. Driekwart van de papa’s is bijzonder tevreden omdat ze hun kinderen zoveel zien, de moeders voelen er zich minder goed bij. Een derde van de vaders vindt dat het opvoeden van kinderen meer voldoening geeft dan de professionele context.

Justin raadt de zorgende vaders dan ook aan vooral te genieten van de tijd die ze met hun kinderen doorbrengen. Het is een voortreffelijke manier om zonen en/of dochters te socialiseren, ze kunnen zich geen betere start wensen, schrijft hij. De eigen carrière is een zorg voor even later.
Over de specifieke rol van de vader gaat het natuurlijk ook in de hele kwestie. Al in 2002 stelde het Hoger Instituut voor het Gezin een boek samen ‘Vaders in soorten’. Dat handelt helemaal over de betekenis van vaders en de ruimte die moeders daarvoor al dan niet vrij laten.

English dad in Moscow

Hoger Instituut voor Gezinswetenschappen – Vaders in soorten

, , ,

Nog geen reacties

Leave a Reply