Schadelijke stoffen in babyproducten vermijden

donderdag 19 mei 2011 – (mdg) – Weinig ruikt zo lekker als een baby die pas uit zijn badje komt. Maar is lekker ook goed? WECFE, Women in Europe for a common Future wijst op de potentiële gevaren van baby verzorgingsproducten.

We willen alles hygiënisch en ook nog superhandig. De wegwerpdoekjes om billetjes te reinigen en snoetjes te poetsen zijn daarvan typische voorbeelden. En toch, veelal bevatten ze parabenen en ftalaten, twee schadelijke chemische stoffen waarmee baby’s en jonge kinderen beter niet in aanraking komen.

Langdurig contact met verzorgingsproducten, bijvoorbeeld bij baden en insmeren met crème, kan risicovol zijn. De babyhuid is kwetsbaarder dan de volwassen huid en laat ook makkelijker stoffen door omdat de barrièrefunctie nog niet helemaal af is. Daarom zijn sommige stoffen die volgens EU wetgeving zijn toegestaan in cosmetica, volgens wetenschappelijke studies en gezondheidsorganisaties toch potentieel giftig voor kleine kinderen.

Waarom zijn juist kinderen zo kwetsbaar? Kinderen zijn gevoeliger voor risico‘s van chemische stoffen, omdat hun hele lichaam met immuunsysteem en zenuwstelsel nog in ontwikkeling is en onvolgroeid. Chemicaliën kunnen de signalen van bijvoorbeeld het endocriene systeem veranderen en zo op de lange termijn van invloed zijn op de voortplantingsorganen, maar ook op het gedrag van het kind. De huid wordt bij de verzorging blootgesteld aan chemische stoffen. Agressieve of ongeschikte producten kunnen leiden tot allergieën of eczeem.

In de serie WECF Wijzers is de opvolger van de speelgoedgids verschenen: de Babyverzorgingswijzer. Een handige folder met tips hoe schadelijke stoffen kunnen worden vermeden in babyverzorgingsproducten. De babyverzorgingswijzer verschijnt als onderdeel van de campagne “Een Veilig Nest”, die zich richt op (aanstaande) ouders.

Ingrid Elbertse, projectleider van Een Veilig Nest stelt: ,,Ouders vertrouwen op verzorgingsproducten om hun baby te beschermen, bijvoorbeeld tegen vuil, uitslag, de kou of de zon. Maar in veel gevallen moeten ze hun kind juist beschermen tegen de verzorgingsproducten. Deze gids helpt daarbij” Hoewel alle cosmetica onderworpen is aan Europese regelgeving, de zogeheten cosmeticarichtlijn, biedt dat geen garanties aldus Elbertse. ,,Deze richtlijn geldt namelijk voor zowel volwassenen en kinderen, terwijl wij vinden wij dat de officiele wetgeving niet eens voldoet als bescherming voor volwassenen. Op de lijst toegestane stoffen staan namelijk ook stoffen die zich al op de SIN-lijst bevinden, de lijst van schadelijke stoffen, samengesteld door het International Chemical Secretariat, die met onmiddellijke ingang zouden moeten worden verboden.”

De babyverzorgingswijzer kan hier gedownload worden.

, , , ,

Nog geen reacties

Leave a Reply