De Barker theorie: stevige baby’s worden stevige mensen

woensdag 24 augustus 2011 – (Marleen De Geest) – De Barker theorie gaat tegen het streven naar het juiste gewicht en de ultieme maten in, een gezonde en evenwichtige voeding voor meisjes en jonge vrouwen zal veel medische problemen bij hun nakomelingen voorkomen aldus David Barker, Brits arts en professor in de klinische epidemiologie aan de universiteit van Southampton.

Terwijl in ontwikkelingslanden veel meisjes en jonge vrouwen chronisch ondervoed zijn, kampen nogal wat westerse vrouwen met de obsessie van het slanke lichaam. Professor David Barker weet uit onderzoek en ervaring dat deze vrouwen op basis van diëten ondervoed raken of in ieder geval ernstige tekorten aan bepaalde voedingsstoffen, vitamines en mineralen hebben.

Als ze ooit besluiten om een baby te krijgen, beseffen ze wel dat een goede voeding belangrijk is voor de ontwikkeling van hun ongeboren kindje. Maar goed eten tijdens de zwangerschap is een te simpele strategie, meent professor Barker. Voor de ontwikkeling van de foetus is de conditie van de vrouw belangrijk, de bouwstenen waaruit haar lichaam bestaat bepalen zijn toekomst mee. En dus is het belangrijk dat alle meisjes en jonge vrouwen gezond, gevarieerd en voldoende eten. Dat zal ervoor zorgen dat ze gezondere kinderen ter wereld brengen die minder met chronische aandoeningen of ziekten te maken krijgen.

Bepaalde aandoeningen als diabetes hoeven geen fataliteit te zijn, beweert professor Barker. Het menselijk lichaam is te vergelijken met een product als een auto. Als daar een fabricage fout is ingeslopen, zal hij het sneller begeven. De passage in de baarmoeder staat voor het productieproces en dat bepaalt mee de levensduur en de sterkte van de mens die er uit geboren wordt. Zo vormt het geboortegewicht een voorspellende factor voor latere risico’s, mensen die als lichtgewichtje ter wereld kwamen zijn kwetsbaarder en moeten zich beschermen tegen aandoeningen die op latere leeftijd opduiken.

Volgens professor Barker wordt te eenzijdig gefocust op de levensstijl van mensen in verband met hun gezondheid. Natuurlijk is die belangrijk en bovendien het enige verweermiddel dat de betrokken persoon in handen heeft. Maar naar de toekomst toe is het wezenlijk om een gezonde levensstijl voor meisjes en jonge vrouwen te promoten. Zij zijn het die de samenleving voor te vermijden ziektekosten kunnen behoeden.
Professor David Barker schreef een boek over zijn ideeën en lichtte die recent toe op BBC televisie.

The Barker Theory

, , ,

Nog geen reacties

Leave a Reply