Doen kosten kinderopvang rollenpatronen verschuiven?

maandag 17 oktober 2011 – (Marleen De Geest) – Als kinderopvang duurder wordt, gaan mensen met jonge kinderen minder werken, zo zegt onderzoek van het ING Economisch Bureau in Nederland.

De bezuinigingen in Nederland treffen de kinderopvang. Vanaf volgend jaar zal de toeslag voor kinderopvang aan de gezinnen worden gekoppeld aan de gewerkte uren van de minst werkende partner.
Een op drie huishoudens met kinderen zullen als gevolg daarvan minder gaan werken, zegt het ING Economisch Bureau op basis van een bevraging van 1085 huishoudens.

Een kleine groep zal proberen het inkomensverlies te compenseren door juist meer te werken.
Gemiddeld werken Nederlandse mannen wekelijks 9,6 uur langer dan vrouwen. Tussen 2006 en 2009 verkleinde het verschil een beetje omdat vrouwen juist meer gingen werken.

Als vrouwen straks minder gaan werken omdat de kinderopvang duurder wordt, daalt hun inkomen en daar bovenop de kinderopvangtoeslag. Wanneer mannen wat uren minder aan hun baan zouden besteden, zou wel hun salaris inkrimpen maar niet de kinderopvangtoeslag, reden voor de vaders om wat meer thuis te zijn.

Bron: HR Praktijk Signaal

, ,

Nog geen reacties

Leave a Reply