Women’s Forum over ‘het ondenkbare’

woensdag 19 oktober 2011 – (Marleen De Geest) – Er is al heel wat ‘ondenkbaars’ gebeurd dit jaar, stelden de organisatoren van het zevende ‘Women’s Forum’ in de Franse badstad Deauville vast. Een vast omlijnde reactie op de door elkaar geschudde wereld hadden ze niet klaar, wel probeerden ze andermaal alle beschikbare vrouwelijke energie te mobiliseren.

Het ‘Women’s Forum for the Economy & Society’ heeft als ondertitel ‘Building the Future with Women’s Vision’. Er is dit jaar, alweer, zoveel gebeurd dat de toekomst nooit nog als ‘meer van hetzelfde’ kan worden gezien, menen de deelneemsters aan de bijeenkomst. De aardbeving in Japan en de nucleaire catastrofe, de onvoltooide Arabische lente en de nieuwe financiële crisis, veranderden de wereld.

In de afsluitende toespraak onderkende de Franse minister van budget, Valérie Pécresse (UMP), de gevaren die daaruit voortvloeien. De overheden proberen om gezamenlijk het tij te keren, meent ze, maar ze stuiten op hun beperkingen. Schulden terugdringen en voorkomen dat de financiële sector kapseist zijn twee moeilijk te verzoenen opdrachten. In elk goed huishouden geldt de regel dat je niet meer kunt uitgeven dan je te besteden hebt.
Toch wil Pécresse optimistisch blijven. We moeten de energie en intelligentie mobiliseren die onze landen groot maakten, stelt ze. We moeten volop de kaart van de innovatie trekken en vrouwen moeten daarin meegaan.

,,Ik ben een feministe”

,,Ik ben een feministe”, proclameerde ze. En parallel aan Simonne de Beauvoirs uitspraak getuigt ze, ,,ik ben niet zo geboren, ik ben het geworden. Vooral toen ik zag hoe weinig vrouwen echt deelnemen aan het beleid. Er wordt gezegd dat vrouwen het niet wensen”, zegt ze. ,,Dat is natuurlijk niet waar. Wel is het zo dat vrouwen geen eigen weg mogen volgen maar exact de levensstijl van mannen moeten kopiëren en dezelfde beschikbaarheid moeten laten zien als ze willen aanspraak maken op een gelijkwaardig carrièrepad.”

Hoe dat op politiek niveau speelt, maakte Pécresse zelf mee. Zolang ze nog minister van hoger onderwijs was, heerste er gendergelijkheid in haar administratie. Dat is even anders in het departement van budget waar ze terechtkwam bij de verschuiving in de Franse regering nadat Christine Lagarde naar het IMF overstapte. In haar huidig kabinet is een duidelijk overwicht van mannen, omdat de politieke wil had ontbroken om er vrouwen aan te trekken. ,,Van mannen wordt bijna automatisch aangenomen dat ze competent zijn, vrouwen moeten dat wel steeds bewijzen”, aldus Pécresse.

,,Toch zijn we zo ver in de democratie gevorderd dat ieder individu zijn verantwoordelijkheid moet nemen, ook vrouwen. Gendergelijkheid is dus niet langer een gedachte maar moet doorleefd worden.
Vrouwen en mannen moeten samenwerken. Precies zoals alle generaties en alle bevolkingsgroepen moeten coöpereren. We leven samen in steden en dat is goed”, stelt Pécresse. ,,Maar onze steden zijn 19 de eeuwse concepten. Vroeger was er een verticale segregatie, ‘la chambre de bonne’ was helemaal bovenaan onder de dakpannen. Vandaag is de opsplitsing verticaal, hoe verder mensen van het centrum van Parijs wonen, hoe armer ze zijn. Het ‘wij tegen zij’ heeft al veel onheil gebracht in de geschiedenis. Onze steden herinrichten is een concrete stap naar een andere samenleving.

, , , ,

Nog geen reacties

Leave a Reply