Een kerstklaar huis

woensdag 14 december 2011 – (Marleen De Geest) – Zowat alles in het leven heeft zijn keerzijde, zelfs de feestelijke periode van kerst naar nieuwjaar. Het is mooi om je huis te mogen openen voor een warm onthaal van familie en vrienden. In life style magazines is het decor al lang klaar maar hoe krijgt een mens zijn eigen huis zo glimmend en gezellig?

Feestdagen brengen onmiskenbaar ook heel wat gemengde gevoelens met zich mee, vooral wanneer je zelf gasten ontvangt.
Estheten kunnen wel voor wat oogverblinding zorgen met hun zorgvuldig samengesteld interieur waarin alles nauwgezet en zelfs tot op de centimeter is geschikt. Maar als de bezoekers een en ander in beweging zetten, dreigt dat effect verloren te gaan. De kerstboom is getooid en het komt erop aan om de zovele lichtjes en kaarsjes in elk glanzend oppervlak te laten weerspiegelen. Dat is de kunst van het echt kerstklaar maken van je huis, er wacht een hele klus.

Spiegels en vensters moeten brandschoon zijn. Schoonmaakfreaks weten bovendien dat de wekelijkse poetshulp al eens belangrijke plekken durft over te slaan, zoals deurknoppen, trapleuningen, lichtschakelaars en afstandsbedieningen.
Maar het allerbelangrijkste is volgens professionals om te focussen op wat de gasten het meest in het oog springt en wat ze eerst te zien krijgen. De voordeur is dan de blikvanger samen met de inkomhal. Dat betekent dat de toekomstige gastvrouw of gastheer of, beter nog, beide samen niet te beroerd mogen zijn om de deurmat eens stevig uit te schudden om dan de vloer een grondige beurt te geven.

De keuken, waar het eten en de drank vandaan komen, trekt zeker bezoekers aan. Ondanks de culinaire drukte moet het aanrecht kunnen gezien worden. Het is geen slecht idee, zo weten professionele schoonmakers, om flink wat kokend water door de afvoer te gieten in de aanloop naar de feesten, het is een afdoend middel tegen bedenkelijke geurtjes die onverwacht en ongewenst opstijgen. Het huis goed luchten is ook al zo een gebod.

Een bezoek aan het sanitair zorgt voor een moment van de waarheid voor bezoekers. Een wasbak die bevlekt is met opgedroogde zeep zal niet het nodige vertrouwen wekken. En het toilet moet er natuurlijk uitzien alsof het rechtstreeks uit de winkel komt.

We streven naar een onderhoudsvriendelijk huis maar tegelijk verzamelen we natuurlijk graag allerlei spullen die van onze woning een thuis maken. De vreemdste dingen komen daarvoor in aanmerking. De ‘National Trust Manual for Housekeeping’ geeft zelfs advies over de schoonmaak van een archeologische collectie. Met de turf van 3,5 kg en 900 pagina’s over poets en onderhoudskwesties bent u klaar om het interieur van ‘Downton Abbey’ te lijf te gaan.

 

, ,

Nog geen reacties

Leave a Reply