Gedeelde job, gedeelde zorgen

donderdag 2 februari 2012 – (Marleen De Geest) – Koppels die een gelijkaardige job hebben vinden moeilijker het evenwicht tussen hun werk en hun privé-leven, zegt een Britse studie. Dat komt omdat het werk als vanzelf in de intieme sfeer overloopt.

Als partners ongeveer hetzelfde werk doen, kunnen ze zich wederzijds wel iets voorstellen bij de verhalen die ze van de werkvloer meebrengen. Dat heeft zo zijn voor- en nadelen, stelden onderzoekers van de University of Bedfordshire vast.

Ze ondervroegen 291 academici van wie de partners ook in het onderwijs werkten. Daarnaast interviewden ze 350 academici van wie de partners een heel ander beroep hadden. Beide groepen kregen vragen over hun werk en de work-life balance die ze al dan niet realiseerden. Er werd ook gevraagd hoeveel uren ze werkten en hoe betrokken ze zich bij hun werk voelden.

Uit de antwoorden kon worden opgemaakt dat mensen die hetzelfde werk doen doorgaans ook langer werken. Waardoor het evenwicht tussen werk en privé-leven enigszins wordt bedreigd.
Vooral in het onderwijs lijkt het zo te zijn dat in een toenemend aantal gevallen de partners ook les geven.

Als mensen hetzelfde werk doen, wordt het minder makkelijk om dat thuis los te laten. Er wordt over doorgepraat en het lijkt meer voor de hand te liggen om op privé terrein nog even aan de slag te gaan.

Onderzoeker van dienst, de psychologe en professor Gail Kinman, meent dan ook dat mensen die gelijkaardig werk doen de grenzen van hun professioneel leven strenger moeten bewaken.

Het voordeel is natuurlijk dat dergelijke koppels meer wederzijds begrip opbrengen en meer steun aan elkaar bieden tijdens drukke of stresserende perioden.

, , ,

Nog geen reacties

Leave a Reply