Sluipend gif in speelgoed

donderdag 2 februari 2012 – (Marleen De Geest) – Als het weer eens cadeautjestijd is of u zomaar een lief knuffeltje of puzzeltje voor uw kindje wil meenemen, zijn uw gedachten ver van sluipend gif dat in het speelgoed zit verstopt. Toch kan de gebruiker er niet zonder meer van uitgaan dat speelgoed veilig is, benadrukte het internationaal netwerk Women in Europe for a Common Future op een persconferentie in het Europees Parlement.

Women in Europe for a Common Future (WECF), een internationaal netwerk van vrouwenverenigingen en milieu- en gezondheidsorganisaties, mocht ook goed nieuws melden. Er zijn indicaties dat onder Deens voorzitterschap de richtlijnen in verband met veilig speelgoed zouden kunnen worden herzien.

Dat is geen luxe want schadelijke stoffen als ftalaten en formaldehyde zijn nog steeds terug te vinden in speelgoed dat op de Europese markt wordt gebracht. Dat blijkt uit tests die tijdens de persconferentie werden uitgevoerd. Ook bevatten nepjuweeltjes bijvoorbeeld nog steeds zware metalen. De Europese Commissie wil dan ook de limieten voor lood strikter maken.

Het WECF betreurt dat kinderen nog steeds niet veilig zijn en de consumenten de nodige informatie missen.
Producenten van speelgoed en cosmetica blijken wel te reageren op de publieke opinie en drukkingsgroepen.

Zo brengt de Amerikaanse firma Johnson en Johnson babyshampoo uit die vrij is van formaldehyde voor Europese landen.
In de Verenigde Staten, Canada en China blijft de babyshampoo die volgens het oude recept met formaldehyde wordt gefabriceerd op de markt.
WECF begrijpt al helemaal niet waarom deze ongelijkheid blijft bestaan.

, , ,

Nog geen reacties

Leave a Reply