De kunst van het geheimhouden herontdekt

maandag 9 januari 2012 – (Marleen De Geest) – Een geheim kan ook mooi zijn, een subtiele trilling tussen jou en enkele intimi of tussen jou en jezelf. Via de sociale media worden evenwel nogal wat geheimen te grabbel gegooid. De Britse Jess Ratty vertelt aan de krant ‘The Guardian’ hoe zij de kunst van het geheimhouden herontdekte.

Van badkamertegels over auto’s of kindjes op komst, alle dromen of verwachtingen daaromtrent worden online met ontelbare vrienden gedeeld. Daarin een beetje tegendraads zijn en de dingen voor jezelf houden, is niet vanzelfsprekend. Een zwangerschap op Facebook verzwijgen bijvoorbeeld, wordt je niet door je Facebook vrienden in dank afgenomen. Althans, dat ondervond de Britse mediavrouw Jess Ratty die haar komend kind bij de online communicatie gewoon verzweeg. Op die manier pleegde Ratty zowat sociale zelfmoord of op zijn minst had ze de etiquette van de sociale media zwaar overtreden.

Voor de krant ‘The Guardian’ schreef ze wel een artikeltje waarin ze melding van haar zwangerschap maakte zonder daarbij elk detail te onthullen. En dat is precies wat Facebook vrienden zelf doen en ook van jou verwachten, schrijft Ratty. Terwijl al die intieme gegevens en foto’s vaak ronduit vervelend zijn voor mensen die niet nauw bij het gebeuren zijn betrokken.

,,In het echte leven, heb ik geen enkele behoefte om de zwangerschap geheim te houden”, zo vertelt Ratty. ,,Maar daar gaat het dan ook langs de geleidelijke en spontane weg, in gesprekken voel je vanzelf aan wat relevant is om te delen en wat niet. En evenmin voel ik in het echte leven de behoefte om met een luidspreker langs de straat te lopen en te roepen ‘ik had seks en nu verwacht ik een baby’. Online hoeft niemand te weten welke impact de zwangerschap heeft en hoe mijn leven door het kindje ondersteboven zal worden gegooid. En wat het kindje zelf betreft, ik wens niet te beslissen of ik hem of haar in de sociale media introduceer. Misschien ontzeg ik het daarmee een online geschiedenis maar de toekomst zal duidelijk maken of dat een gemis is.”

, , ,

Nog geen reacties

Leave a Reply