Zwangerschapsboek voor mannen overbrugt biologische kloof

vrijdag 11 maart 2011 – (Marleen De Geest) – Tegenwoordig worden koppels samen zwanger. Opdat de man de biologische kloof zou kunnen bijbenen verscheen er een leuk ‘Zwangerschapsboek voor mannen’.

‘Wij zijn zwanger’, meldt een koppel. Dat verandert evenwel niets aan het feit dat de baby in de buik van de vrouw zit en de papa in spe het moet hebben van veel verbeelding en goede wil. Die zijn gelukkig steeds vaker voorhanden bij jonge mannen. Ze lezen zich dan ook te pletter in informatiebrochures en boekjes over zwangerschap en ontwikkeling van de baby. Het is dus wel heel leuk als daarbij een boekje zit dat speciaal voor hen is geschreven.

Een van de belangrijkste boodschappen die het ‘Zwangerschapsboek voor mannen’ meegeeft is dat de man er nu even niet toe doet, dat hij zowat veertig weken en de eerste tijd na de geboorte een nuttig en hooguit gezellig attribuut in de huishouding kan zijn maar zich vooral niet op het voorplan moet willen werken. Want daar bevinden zich zonder meer mama in spe en haar ongeboren kindje.

Vanuit die gedachte compenseert het boekje alle vaders die het hele proces met belangstelling en liefde volgen. Het geeft informatie over wat er precies gebeurt in het lichaam van zijn vriendin of vrouw en welke gevolgen dat voor haar gemoed en gedrag heeft. Het humeur wordt zowat hormonengewijs geregeld en een enkele keer pakt die zienswijze karikaturaal uit.
Het is niet zo dat zwangere vrouwen, hoe ingrijpend ook, tot de zwangerschap worden gereduceerd en het gezond verstand dan maar even een time out neemt. De tekenaar geeft overwegend een vrouwtje weer met neerhangende wenkbrauwtjes en mondje wat allemaal op de hoogste verontrusting wijst.
Terwijl de meeste zwangerschappen natuurlijk blijmoedig en zorgeloos verlopen en vrouwen daarbij flink blijven functioneren.
Gelukkig stelt de auteur de waarschuwingen in de voorwaardelijke wijze, ‘het zou kunnen dat’, zodat mannen ze in de gaten kunnen houden maar ze niet als noodzakelijke bezwaren op zich af zien komen.

Belangrijk is ook dat de man een zorgende en ondersteunende rol wordt toebedeeld, hij moet mee nagaan of zijn vrouw voldoende rust en goed eet zodat het kindje optimaal kan ontwikkelen.
Zo gauw mama in spe fysiek en emotioneel aan haar nieuwe situatie gewend is, zo waarschuwt de auteur, gaat ze haar gedachten zetten op het vertimmeren en klaar zetten van het huis. Voor de man betekent dat dan ook klussen en nog eens klussen en liefst nooit tegenspreken.
Waar het allemaal om te doen is, de evolutie van het foetusje tot kant en klare baby, wordt heel nauwkeurig uit de doeken gedaan.

Het enige nadeel aan het boekje is dat de medische zwangerschapsbegeleiding volgens Nederlands model verloopt, met een verloskundige die slechts in bijzondere gevallen naar de gynaecoloog doorverwijst. Ook wordt de bevalling beschreven zonder epidurale verdoving, iets wat bij ons ongebruikelijk geworden is maar niet in Nederland. Maar dit kleine verschil doet niets af van het liefdevol verhaal over zwangerschap en geboorte voor alle papa’s in wording die graag aan hun empathie sleutelen.

‘Zwangerschapsboek voor mannen van Gerard Janssen werd verscheen bij uitgeverij Snor. ISBN 978-90-79961-02-3

, , ,

Nog geen reacties

Leave a Reply