Nieuwe liefde kost twee vriendschappen

vrijdag 21 januari 2011 – (Marleen De Geest) – Alles heeft zijn prijs, ook de liefde. Wie verliefd wordt laat twee goede vrienden schieten, zo stelde de Britse antropoloog Robert Dunbar vast.

Vijf goede vrienden hebben de meeste mensen. Tot die bevinding kwam Robert Dunbar, cognitief en evolutionair antropoloog van Oxford University, aan de hand van onderzoek. Vrienden zijn vrouwen en mannen tot wie mensen zich richten als ze in emotionele of zelfs financiële nood zitten. ‘In nood kent men zijn vrienden’, lijkt dan toch geen loos gezegde.

Maar vriendschappen onderhouden kost veel tijd. En tijd is iets wat een verliefde vrouw of man dan weer liever in zijn geliefde investeert.

Via het internet ondervroeg Dunbar 428 vrouwen en 112 mannen, 363 deelnemers hadden een romantische partner.
Uit de bevraging bleek dat verliefde mensen nog slechts vier dichte relaties over hielden en een van die vier was de geliefde persoon. Een simpele rekensom leert dan dat de liefde twee vriendschappen kost.

Dunbar was eerder verrast door dat resultaat. Maar bij nader inzien moest hij de logica ervan onderkennen. Als je vrienden niet meer ziet, neemt het emotioneel engagement voor hen af en snel ook. Dat is wat gebeurt bij verliefde mensen die alle tijd en aandacht aan hun romantische verovering schenken. Niet altijd even vooruitziend natuurlijk, want als de liefde verbroken wordt of de romantiek wegdeemstert kan een oude vriendschap veel goed maken.

, , ,

Nog geen reacties

Leave a Reply