Wensen en willen

donderdag 23 december 2010 – (Marleen De Geest) – Nog even en we gaan weer wensen over en weer sturen. Daarbij hoort steevast een goede gezondheid maar ook dat mensen krijgen of beleven wat ze zelf willen.

‘Dear Vicky, (…) I’m a great believer that you will get what you want, but you must want it and not just wish it.’ schreef de grootoom van Vikram Seth aan de jonge Indische auteur waar Seth zelf aan toevoegt: ‘I am still not entirely certain what Uncle meant by that last sentence, but I often thought about it in the years that followed.’

Wensen en willen zijn heel andere dingen. In de sfeer van voornemens die ook al rond deze tijd in de maak zijn, komt het erop aan dingen zo hard te willen dat je er naar handelt. Na een tijdje word je er zelf een beetje een ander mens van en gaat je wens in vervulling.
Om dan helemaal gelukkig te zijn moet dat gebeuren ook nog aansluiten bij wat je bewust en onbewust wil.
Immers, psychologen en neurofysiologen gaan er steeds vaker van uit dat het onbewuste ons te slim af is en al beslissingen nam nog voor wij ons daarvan bewust waren. Als je iets wil, voelt het pas goed als je het op alle niveaus wil, onbewust en bewust, en er daartussen volkomen harmonie heerst.
Al is het in het leven altijd een beetje geven en nemen of zoals de Franse journaliste en schrijfster Françoise Giraud het formuleerde: het geluk bestaat erin te doen wat men wil en te willen wat men doet.

, , , , ,

Nog geen reacties

Leave a Reply