De oplossing voor Facebook-jaloezie: meer zeuren

(tvd) – Wie aan een bezoekje aan Facebook een licht gevoel van ontevredenheid over houdt, kan misschien troost vinden in het feit dat hij daar niet alleen in is. Sociale netwerken kunnen een gevoel van jaloezie aanwakkeren. Om deze Facebook-jaloezie te bestrijden, moeten mensen dus eigenlijk meer zeuren online, dat schrijft The telegraph.

Facebook-jaloezie zou volgens een Duits onderzoek niet alleen een bedreiging zijn voor ons geluk maar ook de houdbaarheid van het sociale netwerk zelf in het gedrang brengen. 20 procent van de bevraagde mensen zegt dat de laatste keer dat ze jaloezie voelden dit op een sociale netwerk site was.

Het onderzoek, uitgevoerd door wetenschappers aan de Humboldt Universiteit in Berlijn, stelde vast dat vooral vakantiefoto’s de grootste oorzaak zijn voor ontevredenheid en jaloezie. Op de tweede plaats komt de hoeveelheid likes en comments die iemand krijgt.

Vrouwen voelen vaker afgunst voor fysieke aantrekkelijkheid en mensen die midden de 30 zijn, voelen het vaakst jaloezie bij het zien van andermans familiegeluk.

Facebook geeft ons dus het gevoel dat vrienden meer vrije tijd hebben, meer geld hebben en er doorgaans beter uit zien en populairder zijn.

Het resultaat is een ‘vicieuze cirkel van zelfpromotie’, zeggen de onderzoekers. Dat is op zich geen gevolg van sociale netwerken, want we vergelijken ons sowieso met andere mensen. Een site als Facebook vergroot gewoon de mogelijkheden om dit te doen.

Maar het beeld dat we op die manier binnen krijgen, is vervormd. De cyclus van jaloezie zet mensen er toe aan om enkel positieve zaken te posten en de negatieve weg te laten. Je krijgt dus geen betrouwbaar weergave van het leven van je vrienden. Dit wordt nog versterkt doordat we er bijna altijd vanuit gaan dat andere mensen gelukkiger zijn dan wijzelf.

Een studie uit 2010 van de Universiteit van Stanford stelde vast dat mensen hun negatieve gevoelens 40 procent van de tijd bewust verbergen. Maar ze beseffen niet dat anderen dit ook doen. Deelnemers aan het onderzoek overschatten hoe vaak hun vrienden zich goed voelden en onderschatten hoe vaak ze zich slecht voelden.

Dit kan voor een stuk verklaard worden door onze natuurlijke aanleg om andere mensen onze problemen te besparen. Maar moesten we ze nu toch wat meer delen, zouden sociale netwerken ons uiteindelijk gelukkiger maken.

Als het Duitse onderzoek de juiste conclusie trekt, moeten mensen kunnen online gaan en zien dat de helft van hun vrienden ziek is of hun katten onder de tafel hebben overgegeven. Je zou dan, uiteraard, meevoelend zijn maar bij het uitloggen het gevoel hebben dat je eigen leven toch zo slecht nog niet is.

The Telegraph – The answer to Facebook Envy: moan more

, , , ,

Nog geen reacties

Leave a Reply