Liefde als een zacht golvend grafiekje

Elke fijngevoelige ziel weet dat timing in een relatie belangrijk is. Ook mathematici kwamen tot hetzelfde besluit en goten het zelfs in een model. Een zacht golvend grafiekje belooft het beste voor de toekomst.

Stormachtige relaties of onverschilligheid, we kunnen er ons iets bij voorstellen als het grafisch wordt weergegeven. Dat is wat Natalia Bielczyk en haar collega’s van de Radboud Universiteit van Nijmegen deden.Daarbij vulden ze het model uit 1988 van de mathematicus Steven Strogatz aan. Die had toen al de emotionele interactie in koppels op twee assen uitgezet. Bielczyk voegde er evenwel het element tijd aan toe. De tijd die partners nemen om op elkaar te reageren, kan bepalend zijn voor het verdere verloop van hun relatie, meent de wetenschapster.

Het model van Bielczyk blijft puur theoretisch omdat ze geen reële data uit echt bestaande paren  introduceert maar wel tijd als een abstracte grootheid gebruikt.Toch blijkt dat zowel te snel op de bal spelen als te traag antwoord geven voor gevaarlijke schommelingen in de grafiek zorgt.

Op basis van dit wiskundig model zou Bielczyk zich niet aan psychologisch advies wagen. Het gaat slechts om een spielerei van wiskundigen met een belangstelling voor wat zich tussen mensen afspeelt. Niettemin oppert ze dat mensen de communicatie in het koppel best niet helemaal aan het toeval of het humeur overlaten. Het is goed om oog te hebben voor elkaars gevoelens en te proberen daar gepast op te reageren.

Het kan best zijn dat er wat tijd overheen gaat voor koppels zo goed op elkaar zijn ingespeeld dat er een vredig kabbelend grafiekje uit voort komt en de uitschieters tijdens het leerproces hoeven niet per se uitgetekend te worden. Sommige mensen zitten nu eenmaal snel op hun paard en dan kan een heftige reactie niet uitblijven, anderen ergeren hun partner juist vanwege hun zwijgzaamheid of  laconieke houding. Maar uiteindelijk leren beide toch in dezelfde maat te spelen.

Het model van Bielczyk werd gepubliceerd in het ‘Applied Mathematics and Computation journal’.

Bron Dutchnews.nl

, ,

Nog geen reacties

Leave a Reply