Kinderopvang, geen garantie maar wel een troostprijs

Ook wel toevallig. In Duitsland blijkt er in de kinderopvang een tekort van 220.000 plaatsen te zijn. Op het moment dat het cijfer bekend raakt, beslist de overheid om ouders die thuis voor hun kindje zorgen met een maandelijkse toelage te belonen.

Tegen augustus 2013 wordt in Duitsland een nieuwe wet van kracht die ouders een opvang voor hun jonge kind garandeert. Tegen die tijd zouden er 780.000 plaatsen moeten verzekerd zijn, wat nog maar overeenkomt met 39 procent van alle kinderen jonger dan drie in Duitsland.

Vandaag worden er 558.000 kindjes opgevangen en dus moeten er nog ruim 220 000 plaatsen bij worden gecreëerd.

Dat wordt een hachelijke zaak, zo beseft ook de minister van gezin Kristine Schröder. Maar zeker niet onhaalbaar, beweert de christen democratische politica.

Bondskanselier Angela Merkel is blijkbaar minder zeker van haar stuk, zij komt over de brug met een maandelijkse toelage voor ouders die beslissen om hun kleintjes thuis te laten.

In en om de regering heerst de stille angst dat boze ouders, als de overheid haar doelstellingen van 780.000 kinderopvangplaatsen tegen de zomer van volgend jaar niet haalt, tal van rechtszaken zullen inleiden.

De pre-schoolse kinderopvang in Duitsland is kwalitatief hoogstaand. Kindjes worden er niet enkel goed verzorgd. Er wordt ook volop aan hun cognitieve en sociale ontwikkeling gewerkt. Dat maakt dat kinderen die thuis blijven een achterstand dreigen op te lopen, zeker als het gaat om kinderen in minder welvarende gezinnen.

De sociaal democraten vinden het zogenaamde ‘Betreuungsgeld’ dan ook slechts een troostprijs voor teleurgestelde ouders en menen dat het budget daarvoor beter rechtstreeks in kinderopvangplaatsen kan worden gestopt.

,

Nog geen reacties

Leave a Reply