Gigantische loonkloof in de Amerikaanse pers

Het kapsel van Anna Wintour, hoofdredactrice van Vogue, is makkelijker na te bootsen dan haar salaris dat zeven cijfers telt. Maar zij is dan ook uniek in haar categorie. Amerikaans onderzoek leert immers dat vrouwelijke hoofdredacteuren gemiddeld 15 000 dollar minder verdienen dan hun mannelijke collega’s.

Het Amerikaans media magazine ‘Folio’ polste 513 uitgevers en hoofdredacteuren over hun salaris en ‘The Atlantic Wire’ windt zich op over de loonkloof tussen mannen en vrouwen in het vak.

Mannen met de titel ‘editor-in-chief’ of ‘editorial director’ zagen gemiddeld jaarlijks 100.800 dollar op hun bankrekening verschijnen. Vrouwen met dezelfde titels moesten het met 85.100 dollar stellen.

Verderop in het colofon wordt de loonkloof alleen maar wijder. Mannen die als ‘executive editor’ werken, rapporteerden gemiddeld een salaris van 84.200 dollar en vrouwen in die functie ontvingen  65.700 dollar. Bij de ‘managing editors’ kregen mannen vijfduizend dollar meer voor hun werk dan  vrouwen.

Redacteur Bill Mickey bij Folio stelt dat de resultaten zeker niet verrassend zijn. Behalve dat de verhouding tussen de lonen historisch gelijk blijft en helaas ook in lijn ligt met andere sectoren, ziet hij geen verklaring.

De enige uitleg die wij kunnen verzinnen is dat vrouwen voor andere types van magazines of kranten werken. Het ‘Global Report on Status of Women in News Media’ is daar ook vrij duidelijk over. Topfuncties in de media worden voor driekwart door mannen bezet en vrouwen verslaan weinig politiek of economisch nieuws.

Lees ook: Vrouwen maken weinig nieuws  

Nog geen reacties

Leave a Reply