Walnoten voor beter sperma

Nog enkele weken en de notenbomen laten hun schatten los. Volgens recent Amerikaans onderzoek zou het eten van walnoten de kwaliteit van het sperma verbeteren en mogelijk een simpele oplossing bieden voor een fertiliteitsprobleem.

Bij mannen die gedurende twaalf weken twee handvollen walnoten per dag eten is er een kwantitatieve en kwalitatieve verbetering van het sperma, zo meldt het tijdschrift ‘Biology of Reproduction’. Dat bleek uit Amerikaans onderzoek bij 117 mannen tussen 21 en 35 jaar waarvan de helft geen noten at en de andere helft wel. Bij de mannen die geen noten aan hun dieet toevoegden, bleef het sperma onveranderd. Bij de anderen verbeterde de vorm, de beweeglijkheid en de vitaliteit. Het gunstig effect is toe te schrijven aan de vetzuren die in de noten zitten. Walnoten zijn een bron van omega 3 vetten.

Uit het onderzoek kan niet worden afgeleid dat daarmee ook de vruchtbaarheid van de mannen toenam. Wel zijn hoeveelheid en beweeglijkheid van het sperma belangrijke factoren bij de bevruchting.

Een op zes koppels kampt met fertiliteitsproblemen en daarvan is veertig procent toe te wijzen aan de man.

Dr. Allan Pasley, androloog aan de universiteit van Sheffield, bevestigt dat er toenemende evidentie is dat het voedingspatroon van de man de kwaliteit van zijn sperma beïnvloedt. Het is zijns inziens dan ook een goed idee om bij koppels die hulp zoeken in een fertiliteitskliniek verder onderzoek te doen naar de effecten van het eten van walnoten.

Bron: BBC news

, , ,

Nog geen reacties

Leave a Reply