Borstvoeding in de headlines

Een quasi fotomodel geeft een kleuter borstvoeding, de inmiddels overbekende coverfoto van Time Magazine zal oorspronkelijk door heel wat mensen als geënsceneerd zijn gepercipieerd. Zo gestroomlijnd knap stellen we ons een voedende moeder nu eenmaal niet voor. Toch blijkt het om een authentiek verhaal te gaan.

De 26 jarige Jamie Lynne Grumet uit Los Angeles geeft haar bijna vierjarige zoon Aram borstvoeding. Wat meer is, ze heeft ook een adoptiezoon van vijf, Samuel uit Ethiopië. Om de overgang tussen zijn biologische moeder en haarzelf warmer en comfortabeler te maken, mag ook Samuel zo nu en dan aan de borst.

Wat een provocerende en publiciteit wervende stunt van Time Magazine lijkt, ligt voor Grumet in de lijn van haar persoonlijk leven. Zelf kreeg ze borstvoeding tot ze zes jaar oud was. Ze ervoer dat als een bijzonder liefdevolle gebeurtenis waaraan ze naar haar zeggen nog steeds prachtige   herinneringen bewaart en ze haar zelfvertrouwen dankt. Haar vader was een wetenschapper en voedingsdeskundige en hij lag aan de basis van de keuze om haar zolang borstvoeding te geven.

Zelf is Grumet een adept van de Amerikaanse kinderarts dr. Sears die borstvoeding ziet als een manier om een veilige hechting tussen moeder en kind tot stand te brengen.

Het verschijnen van de foto in Time haalde Jamie Lynne Grumet en haar gezinnetje uit hun rozig wereldje en het is amper te geloven dat ze dat niet had kunnen voorzien. In ieder geval was het haar bedoeling om borstvoeding te promoten door ze op die manier ‘in the picture’ te brengen. Borstvoeding wordt nog steeds afgedaan als een gebruik dat een tikkeltje wereldvreemd is en moeilijk in de lifestyle van werkende mama’s past. Zij geeft er een sexy tintje aan en moeders vinden in de bewuste foto dan ook niet de intimiteit van het borstvoedingsmoment terug, integendeel.

Goed genoeg moeder

Overigens pakte Time Magazine uit met de foto op het moment dat in de Verenigde Staten de Engelse vertaling van ‘Le conflit, la femme et la mère’ van de Franse filosofe Elisabeth Badinter verscheen. Daarin fulmineert Badinter tegen retrokrachten die vrouwen aanzetten om zichzelf weer helemaal weg te cijferen ten voordele van hun kind(eren). Borstvoeding noemt ze ronduit achterlijk.

Het Grumet verhaal en de bijhorende quiz ‘Are you Mom enough’ in Time, sluit dan ook aan bij de discussie die Badinter in de Verenigde Staten weer had doen oplaaien.

Hoe het moederschap beleven, is niet altijd een kwestie van keuze, zo is de teneur van het debat. In de Verenigde Staten waar weinig kinderopvang en ondersteuning van jonge gezinnen bestaat, is het gewoon niet makkelijk om het met betaald werk te combineren. Behalve dat opperen moeders dat moederschap zich in een continuüm bevindt, dat het evolueert met de kinderen, met het eigen leven en de uiterlijke omstandigheden.

Wat gelukkig wel goed is doorgedrongen, is de boodschap van de Britse kinderarts en psychoanalyticus Donald Winnicott. Hij maakte van ‘a good enough mother’ een begrip. De perfecte moeder is niet alleen een mythe, ze zou zelfs de groei naar zelfstandigheid van de kinderen in de weg staan.

Trendy

Hoe verhoudt borstvoeding zich dan tot ‘good enough’ moederschap? De Wereld Gezondheid Organisatie beveelt in ontwikkelde landen, waar geen hongersnood of risico op besmetting wegens onzuiver drinkwater bestaat, zes maanden exclusieve borstvoeding aan voor de fysieke en psychische gezondheid van moeder en kind. Daarna kan borstvoeding worden afgewisseld met vaste voeding.

Als moeder of kind of beide er zich niet langer comfortabel bij voelen, is het moment gekomen om er afscheid van te nemen. En inmiddels blijft er natuurlijk het flesje als mogelijke aanvulling of alternatief.

Maar wat heet bij ons ‘comfortabel’? Borsten duiken overal op maar als ze gebruikt worden voor dat waar ze eigenlijk voor dienen, lokt dat enige weerstand uit. Op die manier moeten borstvoedende mama’s bijzonder discreet zijn terwijl ze toch alleen hun lichamelijke voorbeschiktheid volgen.

Speciaalzaken maken borstvoeding dan weer wel ‘trendy’. Speciale beha’s en  verhullende maar elegante kleding geven een chique cachet aan borstvoeding. Mama’s kunnen er ook voor informatie terecht, heel welkom want borstvoeding is tegelijk simpel en complex. Het vormt een subtiel samenspel tussen motivatie en voldoende rust en tijd.

Reden waarom er niet in absolute termen over borstvoeding moet worden gedacht. Talloze studies   bewijzen de voedingswaarde en de emotionele betekenis voor de baby. Maar mama moet ervan kunnen genieten om dat waar te maken. Het vergt een andere vorm van beschikbaarheid voor de baby dan flesvoeding. Nog na de zwangerschap blijft een lichamelijke band met het kindje bestaan. En nu blijkt dat het aantal vaders dat ouderschapsverlof opneemt is verdubbeld en 14.454 bedraagt in 2011, gaan moeders misschien vaker kolven. Een iets minder idyllisch plaatje dan borstvoeding geven, dat wel.

iamnotthebabysitter.com

 

 

, , ,

Nog geen reacties

Leave a Reply