Uitvinder van modern vrouwenkapsel overleden

Er was een tijd dat vrouwen op zaterdagmiddag onder de krulspelden zaten en, als ze zichzelf respecteerden, uit het straatbeeld bleven. De Britse kapper Vidal Sassoon bracht daar in de jaren 60 verandering in en maakte korte sluike haren aanvaardbaar. Afgelopen dinsdag overleed hij, 84 jaar oud, in Los Angeles.

Echt rijk werd Vidal Sassoon van de productlijn voor haarverzorging ‘Wash & Go’. Daarin zat meteen ook zijn hele ‘filosofie’ vervat. Een kapsel moest makkelijk zitten en minimaal onderhoud vergen, kort en sluik haar werd onder zijn handen volop mode. Voor vrouwen die steeds vaker een betaalde job hadden, betekende dit pure tijdswinst. Gedaan met modelleren en uren onder de droogkap te moeten doorbrengen.

Sassoon knipte alle overbodige franjes weg en droeg op die manier bij aan de vrouwenemancipatie.

Bovendien bepaalde hij mee de looks en de sfeer van de jaren ’60. Zijn eerste kapsalon opende hij in de Londense Bondstreet, zowat het epicentrum vanwaar mode zich toen verspreidde.

Maar er zat ook een ander aspect aan de Britse kapper. Hij was in 1928 in een arme Joodse familie geboren. In 1940 bevocht hij in Londense straten fascistenbendes en in 1948 trok hij naar Palestina om er deel te nemen aan de onafhankelijkheidsoorlog van Israël. Later richtte hij het Vidal Sassoon centrum voor studie van het antisemitisme op aan de Hebreeuwse universiteit van Jeruzalem.

, ,

Nog geen reacties

Leave a Reply