Moederdag of moedernacht?

Piekeren of je een kind neemt of eerst nog wat aan je carrière werkt, zwanger worden en opvang zoeken maar ook een dot van een geboortelijst samenstellen. Als kindvrouwtje zwanger worden en zonder medische hulp je kindje krijgen, daarna piekeren over hoe je het zult voeden. Moeder worden en zijn betekent overal op aarde hetzelfde maar de beleving kan moeilijk meer verschillen.

Iedere dag sterven er zowat duizend moeders bij de geboorte van hun kind, of 350.000 jaarlijks,  terwijl vijf miljoen vrouwen een tijdelijke of permanente handicap aan de bevalling overhouden. Aantallen die voor 99 procent op de ontwikkelingslanden slaan uiteraard, de geboorte van een kind vormt er een absoluut risico moment.

De ellende van de verweesde families achter die cijfers is ontstellend, vermijdbaar verdriet bovendien.

Een derde van alle vrouwen wereldwijd bevalt zonder deskundige hulp in de buurt. Een schrijnend contrast met de situatie bij ons waar de hele zwangerschap en geboorte terecht minutieus worden opgevolgd. Een drastische verhoging van het aantal beschikbare gezondheidswerkers zou voor de vrouwen in arme landen dan ook het verschil uitmaken.

Daarnaast is er nood aan afdoende anticonceptie. Heel wat zwangerschappen ontstaan ongewenst en bovendien zijn heel wat moeders nog niet eens volgroeide vrouwen.

‘Elke mama telt!’

‘Elke mama telt!’ is de titel van de campagne waarmee Sensoa extra inzet vraagt voor de strijd tegen moedersterfte in ontwikkelingslanden. De campagne richt zich tot ons en ook tot de overheid. België is actief in landen met hoge moedersterftecijfers, waaronder Burundi, Niger, Mali, Tanzania en DR Congo.

Het recente rapport van de Amerikaanse ngo ‘Save the children’ rangschikt Niger trouwens als allerslechtste land om moeder te worden, voorafgegaan door Afghanistan en Jemen. Noorwegen en IJsland zijn de koplopers van de beste landen en België situeert zich op de achtste plaats.

Ons land kan druk uitoefenen op de lokale overheden om moedersterfte hoger op de agenda te  plaatsen. Extra aandacht moet worden gevraagd voor preventie van ongeplande zwangerschappen, via toegang tot anticonceptie en relationele en seksuele vorming van jongeren. België moet ook moeilijke onderwerpen durven aankaarten, zoals het recht op een veilige abortus, aldus Sensoa. Onveilige abortussen zijn immers verantwoordelijk voor 13 procent van alle moedersterftes.

Witte rozen offensief

Omdat elke mama telt, zal Sensoa, aan de vooravond van Moederdag, op vrijdag 11 mei vanaf 15u, 15.000 witte rozen uitdelen in de stations van Gent-Sint-Pieters, Antwerpen-Centraal en Brussel-Centraal. Aan de reizigers wordt gevraagd om een roos aan hun moeder te geven. De witte rozen brengen hulde aan alle mama’s, ook aan hen die Moederdag niet kunnen vieren.

Op dinsdag 15 mei wordt in het Gentse Kunstencentrum Vooruit een Moedernacht gevierd. Een inhoudelijke gebeurtenis waar onder leiding van Radio 1-De Ochtend presentatrice Sara Van Boxstael wordt gedebatteerd. Deelnemers zijn gynaecologe en politica Marleen Temmerman, Goedele Liekens, gynaecologe voor Artsen Zonder Grenzen Severine Caluwaerts, professor gynaecologie aan de universiteiten van Rwanda en Burundi Joseph Vyankandondera en MO*journaliste Alma De Walsche.

Omroepster Heidi Lenaerts komt getuigen over haar eigen eerste bevalling, die ze, had haar kraambed in Afrika gestaan, niet had overleefd. De Belgisch-Congolese zangeressen van Radio Candip, bekend van Zita Swoon en Arsenal, maken met hun optreden Moedernacht helemaal af.

 

, , , ,

Nog geen reacties

Leave a Reply