Informatie als basis voor een gezonde en plezierige seksualiteitsbeleving

 Weinig dimensies van het leven worden zo dubbelzinnig benaderd als seksualiteit, tegelijk open en bloot en toch bedolven onder onwetendheid en pudeur. Seksualiteit.be is de nieuwe site van Sensoa,  Vlaams expertisecentrum voor seksuele gezondheid, die alle informatie levert en geen vraag uit de weg gaat om zo een gezonde, zinvolle en plezierige seksualiteitsbeleving te bevorderen.  

 Seksualiteit begint bij een goed geïnformeerd individu. Voor vrouwen valt ze niet los te koppelen van de zorg voor anticonceptie. Seksualiteit.be biedt een objectief overzicht van de diverse mogelijkheden met voor en tegen van elke oplossing. Dit vormt een mooi eerste oriëntatiepunt, zodat iedere vrouw  voor zichzelf kan beslissen welke methode haar het best ligt.

De site heeft oog voor de relationele kant van seksualiteit, vooral wat het zelfrespect als het respect voor de partner betreft.

Behalve dat bevat de site to the point informatie over seksueel overdraagbare aandoeningen, de symptomen, hoe je je erop kan laten testen, de behandeling. Niet meteen de leukste info, maar soms is het beter het wel te weten in plaats van te liggen piekeren. En de relevantie? Een op twintig jonge vrouwen zou ondertussen besmet zijn met chlamydia, een soa die onvruchtbaarheid kan veroorzaken.

 Kennis doorgeven

 Ook helpt de site om informatie door te geven aan opgroeiende kinderen. Het is en blijft belangrijk om als ouder de seksuele ontwikkeling voor en tijdens te puberteit vanaf een zekere afstand te begeleiden. Als er vragen komen, vormt de eigen attitude en informatie de beste uitvalsbasis en daar draagt Seksualiteit.be zeker aan bij.

Voor jonge mensen is het belangrijk om te weten wat prettig en aanvaardbaar is, wanneer een gedrag een grens overschrijdt en wat ze al dan niet kunnen verwachten. Daarom is er een speciale site voor mensen van vijftien tot vijfentwintig jaar jong. ‘Alles over seks’ geeft antwoorden aan vrouwen en mannen die het terrein ontdekken.  

Voor Sensoa is seksuele gezondheid verbonden met de promotie en bescherming van de seksuele rechten. De organisatie benadrukt dat seksuele rechten moeten worden gerespecteerd, beschermd en gerealiseerd, zodat iedereen zijn of haar seksualiteit zonder dwang, discriminatie en geweld kan beleven.

www.seksualiteit.be

 

, ,

Nog geen reacties

Leave a Reply