Minder baby’s geboren

donderdag 7 januari 2010 – (Marleen De Geest) – In vlaanderen werd in het afgelopen jaar nagenoeg een procent minder baby’s geboren. Periodes van economische crisis gaan altijd gepaard met een dalend geboortecijfer.

In 2009 werden in Vlaanderen 66.944 bevallingen in ziekenhuizen geregistreerd of 0,9 procent minder dan het jaar daarvoor, meldde het studiecentrum voor perinatale epidemiologie. Het was de eerste daling nadat het aantal geboorten zes jaar lang lichtjes toenam.

Een kinderwens heeft alles met een persoonlijk agenda te maken. En er is veel nodig om mensen daarvan af te brengen. Als mensen naar een gezin verlangen doen ze dat meestal niet lauwtjes maar heel uitgesproken. Het persoonlijk agenda moet wel in een bredere context passen en blijkbaar was dat in 2009 voor minder paren het geval dan voorheen.

Veiligheid moet zowat het zwaarst doorwegen in de overwegingen die vrouwen en mannen maken wanneer ze eraan denken om een kind te krijgen. Het idee veiligheid wordt het dichtst benaderd als de balans tussen onzekerheden en vertrouwen min of meer in evenwicht is.

De economische crisis heeft dat evenwicht zo te zien verstoord. De malaise kan een dalende koopkracht als eerste en rechtstreeks gevolg hebben maar het toekomstperspectief is minstens even belangrijk. Een kind is nu eenmaal een toekomstgericht project.

,

Nog geen reacties

Leave a Reply