Diploma leidt naar gelukkig huwelijk

donderdag 4 februari 2010 – (Marleen De Geest) – Hoger opgeleide vrouwen zijn gelukkiger in de liefde, zo beweert de Amerikaanse economiste Betsey Stevenson.

Werden vrouwen met een universitair of hoge school diploma vroeger als blauwkousen gebrandmerkt dan blijken ze vandaag een toegangskaartje voor een gelukkig huwelijk op zak te hebben. ,,Over opleiding en de kansen op de huwelijksmarkt heersten zoveel misvattingen dat ik besloot het uit te zoeken”, aldus de Amerikaanse Betsey Stevenson. Ze is economiste en assistente aan de Wharton School van de University of Pennsylvania en doorzocht gegevens over huwelijken tussen 1950 en 2008.

Vandaag blijkt er geen verschil te zijn in aantallen vrouwen met of zonder diploma die huwen. Dat was vroeger wel even anders, commentarieert Stephanie Coontz, historica aan het ‘Evergreen State College’ en auteur van ‘Marriage: A History’.

In 1950 trouwde 93 procent van de vrouwen die zonder diploma de school verlieten. Nu huwt 86 procent van de gediplomeerde vrouwen tegen 81 procent van de vrouwen zonder diploma. Volgens Stevenson hebben de vrouwen met een diploma van universiteit of hogeschool vandaag meer kans om te huwen dan de anderen. Ze zullen ook minder vaak scheiden en karakteriseren hun relatie ook dikwijls als ‘gelukkig’. Dat de huwelijken gelukkiger zijn wijst de onderzoekster toe aan het feit dat de bruiden ouder en wijzer zijn wanneer ze de stap zetten.

Vandaag trouwen mensen omdat ze graag in elkaars gezelschap vertoeven, uit liefde en vanwege de punten van overeenkomst. De financiële zekerheid die laaggeschoolde vrouwen vroeger via een huwelijk najoegen vormt nog amper een motief. De meeste vrouwen zijn financieel onafhankelijk. Eerder maken ze een aandachtspunt van de vraag of de partner de zorg voor de kinderen en de huishoudelijke klussen met hen zal willen delen. Ze zien elkaar immers als gelijken.

Dat alles staat in schril contrast met de verwachtingen die mensen vroeger koesterden. In 1950 zocht een man een vrouw uit die minder wist dan hijzelf. Hij wou immers iemand die naar hem opkeek. De sociologe Mirra Komarovsky stelde in 1946 vast dat veertig procent van de vrouwen tijdens de eerste afspraakjes het dom gansje speelde.

Bron: Newsweek

, ,

Nog geen reacties

Leave a Reply