Te weinig serotonine vergroot risico op wiegendood

donderdag 4 februari 2010 – (Marleen De Geest) – Een te lage productie van serotonine in de hersenen van de baby verhoogt de kans op wiegendood, zo wordt in een nieuw Amerikaans onderzoek gesteld.

Volgens een nieuwe Amerikaanse studie, gepubliceerd in het ‘Journal of the American Medical Association’, zou er een verband bestaan tussen de serotonineaanmaak in de hersenen van de baby en het risico op wiegendood.

Serotonine is de sleutelmolecule voor de regulering van het centraal zenuwstelsel. De chemische substantie zorgt voor het doorgeven van boodschappen tussen de hersencellen en speelt aldus een essentiële rol bij de ademhaling, het hartritme en de slaap.

Al langer is bekend dat de baby het veiligst slaapt op de rug. Op de buik slapen zou de zuurstof aanvoer in het gedrang kunnen brengen of het koolstofdioxidepeil kunnen laten oplopen. Te weinig serotonine maakt het de baby lastig om in dat geval goed te reageren.

De campagne om baby’s op de rug te laten slapen hebben de incidentie van wiegendood met vijftig procent doen afnemen. Als de biologische oorzaak van het syndroom bekend is, kan worden gezocht naar manier om baby’s preventief te testen.

Het Amerikaans onderzoek liep onder leiding van dr. Hannah Kinney. Ze gebruikte staaltjes van de hersenen uit de zone waarin de lichaamstemperatuur, ademhaling, bloeddruk en hartslag worden geregeld van vijfendertig baby’s die aan wiegendood overleden. Het serotoninepeil van de kindjes lag 26 procent lager dan bij andere baby’s.

, , ,

Nog geen reacties

Leave a Reply