Vruchtbaarheidscontrole voor mannen

donderdag 18 februari 2010 – (Marleen De Geest) – De controle over de mannelijke vruchtbaarheid zou kunnen gevonden worden via de Hv1 molecule die het sperma activeert om te zwemmen.

De Hv1 molecule die het sperma activeert om te zwemmen, reguleert tevens het pH peil in de cellen. Op die manier zou de Hv1 molecule de ontbrekende schakel vormen bij de controle over de mannelijke vruchtbaarheid. De bevinding werd door onderzoekers aan de University of California in San Francisco gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift ‘Cell’.

De bevinding verklaart mee waarom marihuana gebruik mannelijke onvruchtbaarheid veroorzaakt. De cannabis doet het pH niveau in het mannelijk zaad toenemen zodat de zaadcellen wel zwemmen maar niet ver en lang genoeg om de eicel te bereiken. Als voorbehoedmiddel voor mannen is marihuanagebruik natuurlijk niet echt aan te bevelen, dus wordt het nog even zoeken voor met het onderzoeksresultaat aan de slag kan worden gegaan.

Overigens heeft caffeïne het tegenovergesteld effect. Uit eerder onderzoek aan de Sao Paolo University van Brazilië blijkt dat mannen die dagelijks koffie drinken krachtige en beweeglijke zaadcellen hebben in tegenstelling tot mannen die geen of weinig koffie verbruiken.

Sao Paulo Medical Journal – Semen analysis in fertile patients undergoing vasectomy
Acid Extrusion from Human Spermatozoa Is Mediated by Flagellar Voltage-Gated Proton Channel (pdf)

,

Nog geen reacties

Leave a Reply