Een fractie minder verdriet na Botox

donderdag 18 februari 2010 – (Marleen De Geest) – Als voorhoofdrimpels na een Botox beurt verdwijnen, worden sommige vrouwen daar misschien blij van. Maar er is meer, de inspuiting zwakt ook de gevoelens af die de rimpels normaal weerspiegelen: woede en verdriet.

Het Amerikaans magazine Newsweek bericht over een onderzoekje door doctorandus David Havas aan de universiteit van Wisconsin-Madison. Daaruit zou blijken dat Botox niet alleen gelaatsuitdrukkingen verlamt maar tevens de emoties die ze reflecteren een beetje blokkeert.

De bevinding zou trouwens overeenstemmen met de (omgekeerde) vaststelling in de psychologie dat het aannemen van een gelaatsuitdrukking ook effectief de gevoelens oproept. Mensen die glimlachen kunnen daar vrolijk van worden en wie zwaar fronst kan er tenminste een tikkeltje ontstemd door raken. Een studie in 2006 zou zelfs hebben gesuggereerd dat Botox depressies om dezelfde reden licht kan afzwakken.
Bovendien is het bekend dat Botox mensen verhindert om bepaalde gevoelens tot uitdrukking te brengen en aldus aan anderen te communiceren.

Havas vroeg aan proefpersonen om bepaalde emotioneel geladen boodschappen te lezen. Bv. ‘een telemarketeer stoort u tijdens het avondeten’ of ‘u bent jarig en in uw mailbox zit geen enkele wens’ of ‘op een hete zomerdag vindt u verfrissing in een waterpretpark’. Als mensen de boodschap hadden gelezen en begrepen, dienden ze een knop in te drukken om dat aan te geven.

Dezelfde proefpersonen ondergingen, zoals ze zelf hadden gepland, een Botoxbehandeling om hun voorhoofdrimpels te verwijderen. Daarna kregen ze eenzelfde opdracht met andere emotioneel betekenisvolle boodschappen. Wanneer deze aan iets ‘gelukkigs’ refereerden hadden ze geen moeite om even snel als voor de ingreep de ‘ik heb gelezen en begrepen knop’ in te drukken. Voor trieste of ergerlijke boodschappen hadden ze meer tijd nodig om ze te decoderen en tot zich te laten doordringen.

Professor in de psychologie en begeleider van de studie dr. Arthur Glenberg commentarieert dat zoiets goed te begrijpen is. Bij het registreren van bv. een droevige boodschap zenden de hersenen signalen naar de uiteinden en volgt daarop het fronsen. Daarna wordt de intensiteit van de frons terug aan de hersenen gemeld. Botox doorbreekt deze cirkel zodat de decodering van de betekenis minder vanzelfsprekend wordt.

Zelfs een vertraging in de reactietijd van minder dan een seconde maakt het mensen moeilijk in een emotioneel gesprek, aldus Glenberg. Die ietwat vertraagde reactie kan de indruk geven dat iemand niet helemaal mee is met wat er verteld wordt.

, ,

Nog geen reacties

Leave a Reply