Thuiswerken moet een wettelijk recht worden

donderdag 18 februari 2010 – (Marleen De Geest) – Soms is thuiswerken mogelijk maar niet toegestaan, daarom moet thuiswerken een wettelijk recht worden vinden vooral vrouwen. Dat blijkt uit onderzoek van FileVrijKantoor.nl.

Thuiswerken moet een wettelijk recht worden, dat is de uitkomst van onderzoek eind 2009 door de site FileVrijKantoor.nl.

Vrouwen staan positiever dan mannen tegenover thuiswerken. Ze vinden bovendien dat thuiswerkers goed door de leidinggevenden zijn aan te sturen. Meer vrouwen dan mannen vinden dat ze thuis productiever zijn dan wel op het werk. En dat zou kunnen kloppen, collega’s kunnen een bron van energie vormen maar even goed energie vreten.

Mannen van hun kant zien thuiswerken als een soort van bedreiging. Ze zouden de nieuwtjes op de werkvloer missen en daardoor de nodige informatie aan hen zien voorbijgaan. Zelfs promotiekansen zouden door het thuiswerken in het gedrang komen, vrezen mannen.

Vrouwen en mannen zijn het er wel over eens dat wie thuiswerkt heel gedisciplineerd moet zijn.
Marc Leidner, de initiatiefnemer van de site, meent dat vrouwen zo gunstig tegenover thuiswerken staan omdat ze er een mogelijkheid in zien om het professioneel werk met de zorgtaken te combineren.
De direct leidinggevenden menen dan weer dat zoiets niet echt mogelijk is en dat het moeilijk leidinggeven is aan thuiswerkers.

Thuis werken betekent in ieder geval het in elkaar overvloeien van taken wat op zich extra energie en organisatie vergt. Als professioneel en andere taken fysiek niet gescheiden zijn, kunnen ze in het hoofd van de werknemer een drukkend kluwen vormen. Volledige concentratie kost dan iets meer moeite al weegt zoiets wel op tegen het fileleed en het tijdverlies dat aan het woon-werkverkeer op gaat.

En wellicht zouden thuiswerkers beter scoren in het Brits onderzoek dat net uitwees dat voltijds werkende moeders te weinig individuele en geconcentreerde aandacht aan hun kinderen geven. Drie minuten zouden ze hun zonen helpen bij hun huistaken terwijl de dochters toch wel op zeven minuten onverdeelde aandacht mogen rekenen. Het onderzoek dat in het ‘British journal of Sociology’ verscheen wees uit dat de vader het gebrek aan aandacht van zijn werkende partner slechts met een minuut compenseert. Met als gevolg dat kinderen waarvan beide ouders voltijds werken een klein half uur per dag meer televisiekijken dan anderen.

Filevrijkantoor – Vrouwen: thuiswerken moet recht worden

, , , ,

Nog geen reacties

Leave a Reply