Vrouwen met kinderen verdienen een derde minder dan mannen

donderdag 18 maart 2010 – (Marleen De Geest) – Het loon van vrouwen met kinderen bedraagt 68 procent van dat van mannen in dezelfde werksituatie. Dat staat in een rapport van de ‘International Trade Union Confederation’.

Vrouwen met kinderen verdienen tot een derde minder dan mannen in dezelfde werksituatie, stelt een rapport van de ‘International Trade Union Confederation’ (ITUC).

Vrouwen hebben dezelfde ambitie als mannen maar ze komen professioneel wel dikwijls elders uit. Daar zijn meerdere redenen voor stelt de ITUC, dat via het internet onderzoek uitvoerde in 43 landen en de arbeidswetgeving napluisde.

De landen die de richtlijnen van de Internationale Arbeidsorganisatie naleven hebben een meer correcte wetgeving inzake gelijkheid tussen vrouwen en mannen en rechten omtrent moederschap. In de andere gevallen is het zo dat werkgevers zich dikwijls veroorloven om vrouwen minder te betalen dan mannen.
Vrouwen zeggen ook vaker dan mannen dat ze overgekwalificeerd zijn voor het werk dat ze doen, wat erop wijst dat ze niet dezelfde kansen krijgen en doorstromingsmogelijkheden hebben.
Verder nemen ze zelf ook andere beslissingen zodat hun loopbaan een andere kant opgaat.

De belangrijkste reden voor terughoudendheid wat vrouwen betreft, is dat ze in hun gezinnen nog steeds een onevenredig deel van de huishoudelijke taken en van de opvoeding van de kinderen voor hun rekening nemen. Daardoor worden ze afgeremd en kiezen dikwijls voor deeltijds werk.
De loonkloof zou nu volgens het ITUC 26 procent bedragen, van dezelfde grootte orde als het verschil dat op ‘equal pay day’ wordt aangekaart.
Voor vrouwen zonder kinderen zou de loonachterstand ‘slechts’ twintig procent bedragen, voor vrouwen met kinderen zou die tot 32 procent oplopen.

Decisions for Work: An examination of the factors influencing women’s decisions for work

, ,

Nog geen reacties

Leave a Reply