Kindnorm voor veilige omgeving

donderdag 18 maart 2010 – (Marleen De Geest) – Of er een krokodil of een pakkeman onder hun bed zit, willen kinderen wel eens zien voor ze gaan slapen. Maar het gevaar is niet waar ze het vrezen. Het interieur van lieflijke kinderkamers kan kwalijke stoffen bevatten die zich in meubeltjes, vloerbekleding of speelgoed wegstoppen. Kinderen zijn veel kwetsbaarder dan volwassenen voor de invloeden ervan. De Gezinsbond vraagt daarom een specifieke kindnorm vast te stellen waaraan producten en leefomgeving moeten voldoen.

Vorige week had in het Italiaanse Parma de vijfde Ministeriële Conferentie over Milieu en Gezondheid van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) regio Europa plaats.

Daar werden acht projecten bekroond met de prijs ‘Children’s environment and health plan for Europe’.
Die prijs is het initiatief van een reeks internationale ngo’s waaronder de ‘Women in Europe for a Common Future’ (WECF). Zij wijzen erop dat lokale initiatieven en kleine aanpassingen aan de leefomgeving een groot verschil kunnen maken voor kinderen en hun gezondheid.

Ook Sara Reekmans van het ‘Vlaams Instituut voor Gezondheidsbevordering en Ziektepreventie’ ontving een cheque van 1000 euro voor het project rond de verbetering van de luchtkwaliteit in klassen van de basisscholen.
Simpelweg voldoende ventileren kan al veel ongemak voorkomen, benadrukt het WECF.

Dat is trouwen ook het besluit uit een onderzoek in Frankrijk, Nederland, Griekenland en Duitsland. De ‘test-je-nest-metingen’ bij jonge gezinnen gaf aan dat babykamers ondanks hun vriendelijk uitzicht lang niet altijd veilig zijn. Vloer- en muurbekleding, meubilair en detergenten kunnen de binnenluchtkwaliteit een kwalijk aspect geven.
Zo is bekend dat fineerhouten meubeltjes de uiterst schadelijke stof formaldehyde uitwasemen. De vluchtig organische verbindingen van verf, vernis en schoonmaakmiddelen kunnen allergieën en irritatie van de luchtwegen veroorzaken. Voldoende verluchten kan de schadelijke effecten verminderen, de slechte producten vermijden is de betere oplossing.

Bij ons pleit de Gezinsbond ervoor dat de overheid en experten een ‘kindnorm’ zouden opstellen in verband met een kwaliteitsvolle leefomgeving. Kinderen zijn immers meer kwetsbaar door hun lager lichaamsgewicht, kleinere organen en dunnere huid. Op 23 november van dit jaar organiseert de Gezinsbond een studiedag over de invulling van de kindnorm voor milieu, gezonde voeding, veilig verkeer en mogelijkheden voor voldoende beweging.

WECF – Milieuvriendelijke speelgoedwijzer

, , ,

Nog geen reacties

Leave a Reply