Zapatero wil vrouwvriendelijk Europa

donderdag 1 april 2010 – (Marleen De Geest) – De Spaanse premier José Luis Zapatero diende een voorstel in om meer gelijkheid voor vrouwen en mannen binnen de Europese Unie te realiseren. Heeft president Herman Van Rompuy het al ingekeken?

Kort na de bevestiging in zijn positie van commissievoorzitter lanceerde Barroso het kader voor een strategie 2020 voor Europa ‘voor een slimmere en groenere sociale markteconomie’. Ideeën worden de komende maanden ingewacht en de Spaanse premier Zapatero vulde alvast zijn verlanglijstje in. Hij staat bekend om zijn vrouwvriendelijke, zelfs feministische, ideeën. In Zapatero’s eigen regering zijn negen op de zeventien ministerportefeuilles aan vrouwen toegekend. Hij liet een wet stemmen om in zijn land vrouwen en mannen gelijke rechten te geven in de politieke sfeer en op de werkvloer. Een andere wet maakt het slaan van de echtgenote tot een misdaad. Helaas nam het huiselijk geweld in Spanje alleen maar toe, vooral omdat politie en rechtbanken de zaken niet consistent opvolgen.

Zapatero mag dan wel goede ideeën hebben, meestal moeten zijn ministers het budget missen om ook nog hun job te kunnen doen.
Voor de Europese Unie had Zapatero gedacht aan het maximaal dempen van de loonkloof tussen vrouwen en mannen. In zijn eigen land verdienen vrouwen trouwens nog zo’n dertig procent minder dan hun mannelijke collega’s en is een vrouw in topfunctie zoeken hetzelfde als een speld in een hooiberg willen vinden.
Ook vraagt hij een hogere tewerkstellingsgraad voor vrouwen na te streven, die zou tegen 2020 binnen de Europese Unie zeventig procent moeten bedragen.

, , , ,

Nog geen reacties

Leave a Reply