Vrouwenhart lijdt onder jobstress

maandag 17 mei 2010 – (Marleen De Geest) – Professionele stress en hartkwalen leken tot dusver vooral een mannenzaak te zijn. Deens onderzoek wees echter uit dat vrouwen jonger dan vijftig die onder druk staan vanwege hun beroep, twee maal meer kans hebben op hartklachten dan vrouwen die menen dat de stress beheersbaar blijft.

Vrouwen in een stresserende baan? Verpleegkundigen zijn exemplarisch moet de Deense Glostrup Universiteit hebben gedacht. Om de invloed van een zenuwslopende job op het hart na te gaan, werden 12.000 verpleegkundigen tussen 45 en 64 jaar oud gedurende vijftien jaar gevolgd.

Tussen 1993 en 2008 waren in totaal 580 vrouwen met een hartkwaal in het ziekenhuis opgenomen en 138 hadden een hartaanval gehad.

Bij de vrouwen die veel professionele druk rapporteerden, bleek dat ze vijftig procent meer kans op een hartziekte hadden dan de vrouwen die de stress als ‘normaal’ en beheersbaar ervoeren. Dat cijfer daalde evenwel met maar liefst 35 procent als ook de levenswijze werd ingecalculeerd. Zo bleek dat vrouwen die onder grote druk werkten er dikwijls minder goede gewoontes op na hielden. Ze hielden zich staande met sigaretten en/of alcohol en ongezonde snacks tussendoor, wat hun risico op hartklachten alleen maar vergrootte.

Uit de opvolging van de vrouwen in de eerste periode van het onderzoek, toen de vrouwen nog jonger waren, bleek dat de risico’s het grootst waren voor vrouwen beneden de leeftijdsgrens van vijftig. Onder invloed van een stresserende job verdubbelde voor hen het risico op hartklachten.

Deskundigen stellen dat de bevindingen ook positief kunnen worden geïnterpreteerd. Wie in een risicovolle situatie werkt kan maar beter slechte gewoontes laten varen en de stress op een goede manier aanpakken. Bewegen en wandelen maken mensen rustiger, een sigaret of drankje brengen slechts een moment soelaas.

, , , ,

Nog geen reacties

Leave a Reply