Telefoontje zo goed als knuffel

donderdag 27 mei 2010 – (Marleen De Geest) – Het zou ook reclame voor een merk van mobieltjes kunnen zijn, hoewel wetenschappers het eens zijn over de schadelijke invloed daarvan bij kinderen. Amerikaanse onderzoekers kwamen tot de bevinding dat een telefoongesprekje tussen een mama en haar dochtertje een even sterk effect had als een knuffel en het peil van oxytocine of liefdeshormoon in het bloed snel steeg.

Een babbeltje over de telefoon tussen moeder en dochter doet de oxytocinespiegel in het bloed even sterk toenemen als een knuffel, stelden onderzoekers van de Amerikaanse Universiteit van Wisconsin-Madison vast.
Oxytocine wordt ook wel liefdeshormoon genoemd en het komt bv. vrij als een baby drinkt aan de moederborst of wanneer geliefden zoenen.

Nu hebben onderzoekers een toename van oxytocine gemeten na een simpel telefoongesprek en dat vonden ze toch wel spectaculair, het was namelijk de eerste keer dat werd vastgesteld dat met elkaar praten even weldadig kan zijn als warm lijfelijk contact.

Meisjes tussen zeven en twaalf jaar oud werden in een stressvolle situatie gebracht, ze moesten een tekst voor een vreemd publiek voorlezen.

Een deel van de meisjes mocht na de opdracht een telefonisch gesprekje met mama hebben, bij hen daalde het stresshormoon snel en het oxytocinegehalte nam toe. Bij meisjes die het babbeltje moesten missen bleef het cortisolpeil even hoog en het oxytocinepeil bleef laag.

Oxytocine wordt verantwoordelijk geacht voor de mate waarin mensen zich sociaal kunnen hechten. Mensen die in hun kinderjaren ouderlijk contact moeten missen, maken misschien niet in dezelfde mate oxytocine aan, opperen de onderzoekers. Wat op termijn zou kunnen zorgen voor verstoorde hechtingsprocessen en moeizame persoonlijke relaties, aldus de wetenschappers.

In ieder geval bewijst het hoe belangrijk het contact met de moeder is en dat een telefoongesprekje fysiek contact kan vervangen, voor even toch.

, , , , , ,

Nog geen reacties

Leave a Reply