Borstvoeding ook best als mama rookt

donderdag 8 juli 2010 – (Marleen De Geest) – Ook bij rokende moeders blijven de voordelen van borstvoeding overeind, beweert Ellen Bogaerts in haar bachelorproef ‘Roken en borstvoeding’. Al is het wel best de sigaret op te steken ver weg van de baby en na het geven van de borstvoeding, zodat het nicotinegehalte daalt voor het kindje de volgende keer wordt aangelegd.

Roken heeft heel wat nadelen als het om borstvoeding gaat, weet ook Ellen Bogaerts, studente vroedkunde aan de Artevelde Hogeschool. Toch komt ze in haar bachelorproef ‘Roken en borstvoeding’ tot de bevinding dat de voordelen van borstvoeding tegen de nadelen opwegen in het geval van rokende moeders.

Als de ouders roken in de nabijheid van het kindje levert dat een verhoogd gezondheidsrisico op. Als mama rookt vermindert de moedermelk en daalt de toeschietreflex zodat de baby meer moeite moet doen. De melk smaakt ook anders wat de eetlust van de baby doet afnemen, stelt Bogaerts. Met als gevolg dat hij minder snel in gewicht toeneemt. Ook is er een verband tussen lang en veel huilen en het roken van de moeder en vergroot de kans dat het kind later zelf gaat roken.

Om al die redenen wordt vaak geadviseerd om kunstmelk aan baby’s van rokende moeders te geven.
Toch blijft in dit geval de moedermelk ook beschermen tegen ziekte en allergieën en is borstvoeding gunstig voor de bonding tussen moeder en baby. Het zou dus zonde zijn om de baby’s van rokende moeders die voordelen te ontzeggen, meent Bogaerts.

Wel is het best de sigaret op te steken na het geven van borstvoeding zodat het nicotinegehalte tegen de volgende voedingsbeurt is afgenomen. Roken bij het kindje is in ieder geval af te raden.

, , ,

Nog geen reacties

Leave a Reply