De oermens in ons kent geen depressie

donderdag 22 juli 2010 – (mdg) – Dipje of heuse depressie, ons brein interpreteert het ongemak of de pijn ervan als een infectie. Zo krijgt u het gevoel dat u zich maar beter even kunt terugtrekken tot de nevels optrekken. Een foute reactie aldus klinisch psycholoog dr. Stephen Ilardi. Een terneergeslagen mens heeft juist meer sociaal contact nodig in plaats van minder.

Een goede levensstijl is stukken effectiever bij het behandelen van psychische problemen dan wel medicatie, meent klinisch psycholoog dr. Stephen Ilardi van de University of Kansas. Over zijn beproefde aanpak schreef hij het boek ‘De depressiekuur’.
Logisch dat depressies beter via de levensstijl worden aangepakt want ze komen ook voort uit een onaangepaste manier van leven, meent dr. Ilardi. Medicatie helpt slechts gedeeltelijk volgens dr. Ilardi, heel wat mensen kennen een terugval in de depressie of worstelen met de bijwerkingen.
Biologisch gezien leven we nog in het stenen tijdperk. Ons lichaam is vrijwel niet geëvolueerd terwijl onze omgeving totaal is omgeslagen. De technologische vooruitgang biedt potentieel een grote levenskwaliteit. Probleem is dat ons lichaam niet is afgestemd op een passief en slaapgedepriveerd bestaan dat we grotendeels binnenskamers doorbrengen in een relatief sociaal isolement. Ook het geraffineerd voedingspatroon dat we er op nahouden beantwoordt niet aan de behoeften van ons lichaam.
Onze voorouders, de jagers verzamelaars van 12.000 jaar geleden, hadden een overvloed aan fysieke activiteit in het volle zonlicht. Ze waren altijd in groep en druk bezig zodat negatieve gedachten geen kans kregen. Hun dieet was rijk aan omega 3 en ze genoten zowat tien uur slaap.

Ban het piekeren

Dr. Ilardi concludeert dat een aanpassing van onze levensstijl veel psychische ellende kan voorkomen of verhelpen. Niet dat we de oermens in ons weer zijn gang moeten laten gaan maar iets kunnen we toch van hem leren.
Het zes stappen plan van dr. Ilardi is grotendeels gebaseerd op ‘het gezond verstand’. De toename van depressies in onze samenleving illustreert dat het geen luxe is om het weer expliciet op de voorgrond te plaatsen, meent de psycholoog.
Om te beginnen moeten mensen de sociale verbondenheid uitbouwen en onderhouden. Trouwens, tot voor kort leefden mensen veel meer in gemeenschapsverband. Denken we maar onze grootouders die op mooie zomeravonden allemaal de keukenstoelen tegen de voorgevel plantten en tot het duister werd de gang van het leven bespraken of gewoon samen de geuren opsnoven of luisterden naar de roep van de uil.

Een gebalanceerd voedingspatroon met de nodige omega 3 is essentieel voor de gemoedsrust, meent dr. Ilardi. Ook acht uur slaap en negentig minuten oefening of sportieve activiteit per week zijn nodig. En licht, veel licht. ‘s Zomers geniet u best van tien tot dertig minuten ochtendlijk zonlicht en ‘s winters moet u zich misschien behelpen met een lichtdoos.
Piekeren haalt een mens helemaal onderuit en draagt niets aan de oplossing bij. In elk geval moet u negatieve gedachten blokkeren. Als ze door uw brein dwarrelen, ga dan meteen iets doen, maant dr. Ilardi aan.

‘De depressiekuur’ van dr. Steve Ilardi is uitgegeven bij Nieuwezijds

, , ,

Nog geen reacties

Leave a Reply