Feministische dictatuur in het keizerrijk België

vrijdag 17 september 2010 – (Marleen De Geest) – Het ‘keizerrijk België’ vormt geen oplossing voor de politieke crisis. Wel de locatie voor een feministische dictatuur, althans in het boek ‘Les assoiffées’ van Bernard Quiriny.

‘De bloeddorstigen’ haten mannen en gaan mee op de feministische golf uit de jaren ’70 van de vorige eeuw. Voor hun wreed bewind kiezen ze het keizerrijk België uit dat zich over ons land en Nederland uitstrekt.

Bernard Quiriny zelf is 32 jaar geleden in België geboren maar voelde blijkbaar nattigheid en woont nu in de Franse Bourgogne streek. Zo ontsnapt hij aan de feministische dictatuur die hij zelf creëerde in zijn boek ‘Les Assoiffées’.
Mannen worden er als slaven behandeld en daarmee krijgen ze de rekening voorgeschoteld voor de historische onderdrukking van de vrouwen. In dat extravagante België zwaait Judith de plak. Samen met haar entourage leeft ze in luxe op de schouders van de maatschappelijke onderlaag, de ‘gewone’ vrouwen worden even goed klein gehouden en geïndoctrineerd. Ze beleven in ieder geval weinig plezier aan de machtsgreep.

Dat alles wordt verdoezeld voor de onderzoeksgroep die het land bezoekt en die braaf achter de grote leidster Judith aan loopt en zich door de propaganda laat verblinden.
Quiriny balanceert kunstig tussen ernst en ironie en de vrouwelijke ideologie blijft niet altijd overeind. Uiteindelijk maakt hij het proces op van elke ideologie die tot in het extreme werd doorgedacht. Vanwege zijn verbeeldingskracht wordt zijn stijl vergeleken met de fantastische vertellingen van Edgar Allan Poe. ‘Les Assoiffées’ verscheen bij Seuil.

, , , ,

Nog geen reacties

Leave a Reply