Bewegen om te slapen

vrijdag 17 september 2010 – (Marleen De Geest) – Niet alleen omdat u recht hebt op een rustige avond is het vervelend wanneer kinderen de slaap niet vatten en hun opwachting maken op het moment van de me time. Maar er is een mouw aan te passen: onderzoek wees uit dat kinderen die voldoende bewegen ook makkelijker inslapen.

Het omgekeerde is natuurlijk ook waar en zelfs nog meer uitgesproken. Fysiek passieve kinderen doen er veel langer over om ‘s avonds in slaap te vallen. Elk uur dat ze zitten, is goed voor drie minuten extra tijd die het kost om de slaap te vinden. Dat is een van de resultaten van onderzoek door deskundigen van de Monash University of Melbourne in samenwerking met de University of Auckland bij 519 zevenjarige kinderen.

Opvallend is het dat het niet uitmaakt wat het kind doet terwijl het zit, of het leest of televisie kijkt of puzzelt bijvoorbeeld. Een meerderheid van de kinderen doet er zelfs drie kwart uur over om in slaap te komen, gemiddeld bedraagt de indommel tijd 26 minuten.

Fysiek actieve kinderen slapen niet alleen sneller in, ze houden de slaap ook langer vast.
Voldoende slaap voor kinderen is belangrijk omdat een slaaptekort in verband wordt gebracht met obesitas en, meer voorkomend, ondermaats cognitief presteren en onvoldoende fit zijn. Voor een samenhang tussen weinig slaap en gedragsstoornissen, leverde de studie geen bewijzen op.

Actieve kinderen slapen dus beter maar het is wel belangrijk dat ze een uurtje voor bedtijd worden ingetoomd. Een vast ritueel met daarin een warm bad en een bedtijd verhaal is ideaal om tot rust te komen. Daarna moet het kind wel in een verduisterde kamer terechtkomen, zonder televisie of computer, zo benadrukken de slaapdeskundigen.

Bron: BBC news

, ,

Nog geen reacties

Leave a Reply