Feminisme voor meer complete mensen

woensdag 10 november 2010 – (Marleen De Geest) – Morgen 11 november is het nationale Vrouwendag. De meeste vrouwen voelen er nog weinig voor om die te vieren en tegelijk in een conflictsfeer te belanden. Het wij tegen zij gevoel, vrouwen tegen mannen, is er gelukkig helemaal uit. Hoe vrouwen en mannen samen een win-win situatie kunnen realiseren in de vele domeinen die een leven maken, is een des te interessantere vraag.

Vrouwen hebben bij ons de mogelijkheden en de bagage om hun eigen leven vorm te geven. Toch blijft het een feit dat ze professioneel nog steeds niet alles op alles kunnen of willen zetten. Vaak is het een kwestie van het gezin onvoldoende los te kunnen en laten en er op te vertrouwen dat andere mensen perfect, of toch bijna, taken van jou kunnen overnemen.

Vrouwen als de Franse filosofe Elisabeth Badinter winden er zich over op dat vrouwen toch niet tot het laatste gaatje gaan of zelfs in hun moederrol terugvallen met de wens om bv. borstvoeding te geven.

De zaak is eigenlijk dat vrouwen in verschillende levensfasen andere prioriteiten hebben, bijna ‘aan den lijve’ ondervinden. Maar ze staan daarin niet langer alleen. Want de kwestie van de zorgtaken is steeds meer een vraagstuk dat door beide partners gedeeld wordt. Ook mannen die zich professioneel helemaal geven, voelen een gemis, zij hadden allicht ook liever wat meer ‘gevaderd’.

Zo blijft het een heksentoer om voor iedereen evenwicht in keuzes en belevingen te realiseren. Ook daar gaat feminisme tegenwoordig over.

, , , ,

Nog geen reacties

Leave a Reply