Verfijnde IVF techniek verhoogt slaagkansen

woensdag 10 november 2010 – (Marleen De Geest) – In het Verenigd Koninkrijk is een nieuwe techniek in de maak die embryo’s op hun levensvatbaarheid screent voor ze weer in de baarmoeder worden ingeplant. Hierdoor zullen de kansen om via IVF een baby te krijgen verdubbelen of zelfs verdrievoudigen, zo beweren de onderzoekers.

Afwijkingen in de chromosomen vormen de belangrijkste oorzaak voor het afbreken van een zwangerschap. Ook bij een IVF behandeling is dit voor zeventig procent van de mislukte zwangerschappen het geval.

In het Care Fertility instituut in Manchester ontwikkelden onderzoekers een techniek die het mogelijk maakt de chromosomen afwijkingen te detecteren voor de embryo’s weer in de baarmoeder worden geplaatst.
Belangrijk is dat de screening gebeurt zonder het embryo te beschadigen.

Tot nog toe, aldus de onderzoekers, zagen we onder de microscoop vijf tot tien embryo’s. Daarvan wisten we met zekerheid dat de helft afwijkingen in de chromosomen vertoonden zonder dat we dat ook konden zien.
Op dag vijf na de bevruchting, een dag voor het naar de baarmoeder verhuist, komt het embryo in de fase die men blastocyst noemt. Het embryo bestaat dan uit twee delen: een kleine bal celletjes die later de baby zullen vormen en een laagje cellen die de placenta worden. Een biopsie van die placentacellen maakt het mogelijk om de chromosomen te analyseren en te voorspellen of de zwangerschap succesvol zal verlopen.

Het werk dat nu wordt geleverd zal volgens de onderzoekers de kansen op slagen van een IVF behandeling verdubbelen of zelfs verdrievoudigen zodat de techniek in een heel andere sfeer komt.

Bron: BBC news

, ,

Nog geen reacties

Leave a Reply