Risicovol diëten

donderdag 25 november 2010 – (Marleen De Geest) – Vrouwen verliezen zelden de weegschaal en hun gewicht uit het oog. En als de naald wat te hoog klimt slaan ze snel aan het lijnen. Dat is niet zonder risico, meldt het Frans agentschap voor voedselveiligheid dat vandaag een studie betreffende vijftien diëten publiceert.

Veel diëten zijn erop gebaseerd dat ze de inname van een bepaalde voedingsstof beperken of juist opdrijven. Het gevolg kan niet anders zijn dan dat het voedingspatroon uit balans geraakt.

Mensen hebben bepaalde hoeveelheden vetten, koolhydraten, proteïnes, vitamines en mineralen nodig. Lijnen brengt de verhoudingen daartussen uit evenwicht.Bepaalde diëten als Dukan en Fricker maken van een proteïnerijk voedingspatroon hun handelsmerk. Atkins en Cohen zijn dan weer arm aan koolhydraten.

Het Franse agentschap voor voedselveiligheid onderzocht vijftien diëten en stuurt een forse waarschuwing uit in een rapport dat nu verschijnt. In tachtig procent van de diëten liggen de proteïnen hoger, veel te veel trouwens, dan de aanbevolen hoeveelheid. Atkins bv. bevat dan weer meer vetten dan nodig.

Drie vierde van de lijnprogramma’s bieden te weinig vezels, liefst tien maal minder dan wenselijk. Vrouwen lopen een bijkomend risico gezien hun specifieke behoeften. Zo dekt een Montignac dieet niet de nood aan calcium. Bepaalde fasen van Dukan bevatten dan weer twee maal teveel calcium en dubbel zoveel zout als aanbevolen.
De aanvoer van vitamine C is meestal zwak evenals die van vitamine D, hoewel die soms hoge toppen scheert en vier maal de nodige hoeveelheid overtreft.

De risico’s voor de gezondheid zijn niet min. Diëten vallen de beendermassa aan met mogelijke breuken tot gevolg. Het lichaam registreert een daling in de onmisbare vetten en te fanatiek calorieën tellen kan galstenen veroorzaken. Te weinig vezels en vetten houden het risico op darmkanker in.

Volgens de studie staat een dieet volgen zonder formele medische indicatie gelijk met risicogedrag omdat het in een weinig evenwichtig en gevarieerd voedingspatroon uitmondt.

Als lijnen nodig is moet dat met medisch advies worden begeleid. In alle andere gevallen leidt een uitgebalanceerde voeding naar een ‘ideaal’ gewicht.

, , , ,

Nog geen reacties

Leave a Reply