De onderbuik van vrouwelijke vriendschappen

donderdag 25 november 2010 – (Marleen De Geest) – Vrouwen kunnen elkaars leven zonder meer om zeep helpen, en wel in de naam van vriendschap. Dat beweert de Amerikaanse auteur Kelly Valen in haar boek ‘The Twisted Sisterhood: Unraveling the Dark Legacy of Female Friendships’.

Kelly Valen heeft het grondig verkorven in de vrouwen gemeenschap. Al zijn het niet de minste vrouwen, onder meer Oprah Winfrey, die haar prijzen omwille van de moed waarmee ze het probleem van dubbelhartige vrouwenvriendschappen aankaart.

Valen stelt in haar boek ‘The Twisted Sisterhood: Unraveling the Dark Legacy of Female Friendships’ dat vrouwenvriendschappen op zijn zachtst gezegd bedrieglijk kunnen uitpakken.
Meer dan drieduizend vrouwen namen deel aan een enquête met vijftig vragen die Valen opzette.
Negentig procent van de vrouwen stelt ‘een onderstroom van gemeenheid en negativiteit in vriendschappen met vrouwen te onderkennen’.

Meisjes sparen elkaar niet op de speelplaats maar volwassen vrouwen kunnen elkaars leven ruïneren, zo stelt Valen.
Van alle ondervraagde vrouwen geeft 85 procent aan dat ze vanwege andere vrouwen slagen incasseerden waarna ze hun leven een andere richting moesten geven. Driekwart van de vrouwen zegt gekwetst te zijn door jaloezie en competitie vanwege andere vrouwen.

Valen besluit dat vrouwen elkaar vanuit de onderbuik benaderen met inciviek gedrag, gratuite negativiteit en verraad als gevolg. De verdoken strijd wordt dan ook nog vaak gevoerd door vrouwen die openlijk feminisme belijden en beweren vriendschap met vrouwen in het hart te dragen. De nijd tussen vrouwen kan zo ongenadig zijn dat vrouwen zich geïntimideerd en onveilig voelen in elkaars aanwezigheid. Van universeel vrouwelijk zusterschap is weinig te merken.

De psychoanalytica Susie Orbach treedt Valen bij en stelt dat ook echte zussen dikwijls moeilijke emotionele verhoudingen hebben die schadelijk voor de gezondheid of de levenskwaliteit van de zussen kan zijn.
Kelly Valen vreest nu voor de woede van de vrouwengemeenschap die ze zich op de hals zal halen. Ze kreeg al een voorproefje na een artikel in de New York Times drie jaar geleden waarin ze zich uit de vrouwengemeenschap wou ‘uitschrijven’ omdat die zou baden in een ongezonde sfeer van verdeeldheid en ruzie.

Valen stelt niet alleen de spijtige sabotage van vrouwen door vrouwen vast, ze pleit ook voor een betere vrouwengemeenschap. Elke vrouw kan daaraan bijdragen, ze dient enkel haar agenda te bestuderen en na te gaan of ze misschien hier of daar een onheus motief heeft. Laten we ons authentiek gedragen en een echte dialoog aan gaan, stelt Valen voor. Dat is in ons belang en dat van onze dochters.

, , , ,

Nog geen reacties

Leave a Reply