Geen twintig weken zwangerschapsverlof

donderdag 9 december 2010 – (Marleen De Geest) – De Europese ministers van werk gingen in tegen het voorstel van het Europees parlement om het zwangerschapsverlof tot twintig weken uit te breiden omdat het te duur zou uitkomen en bovendien niet onverdeeld gunstig voor jonge moeders zou uitpakken.

Het zwangerschapsverlof opvoeren tot twintig weken met volledige wedde zou in België 166 miljoen euro gaan kosten, zo is becijferd en voor grotere landen loopt die som nog meer op. Dat wordt voor de overheden en het bedrijfsleven een te grote inspanning, menen de Europese ministers van werk. Daarmee gaan ze in tegen het voorstel van de Europese parlementsleden die in de afgelopen oktobermaand met een grote meerderheid tot een verlenging besloten.
Over een moederschapsverlof van achttien weken zouden de ministers van werk vermoedelijk wel een compromis kunnen bereiken, al vereist dat nog bijkomende debatten.

In België mogen mama’s vijftien weken zwangerschapsverlof vieren. Voorspelbaar keert de Unie van Zelfstandige Ondernemers, Unizo, zich ook tegen de uitbreiding naar achttien weken indien er niet in andere verlofsystemen wordt gesnoeid. Als zwangerschapsverlof, ouderschapsverlof, tijdskrediet en andere vormen van verlof na elkaar worden opgenomen, kunnen jonge vrouwen 5,5 jaar betaald verlof opnemen. Werkgevers worden daarmee te zwaar op de proef gesteld, meent de organisatie die meer heil ziet in deeltijds werk, een betere kinderopvang en de uitbreiding van telewerk.

Bij de beslissing lieten de Europese ministers van werk ook de overweging meetellen dat meer zwangerschapsverlof de jonge vrouwen op de arbeidsmarkt zou kunnen benadelen omdat werkgevers minder geneigd zouden zijn hen aan te werven.

Nog geen reacties

Leave a Reply