Zwanger en nieuwsgierig

donderdag 23 december 2010 – (Marleen De Geest) – Wie nog nooit een baby kreeg, denkt over het algemeen niet in ‘weken’, waar het iemands leeftijd betreft. Maar de groei van een ongeboren kindje wordt door zijn mama zelfs haast van dag tot dag gevolgd. En de belangrijkste hulp- en informatiebron daarbij is het internet.

Vraag een willekeurige zwangere vrouw wat haar ongeboren baby weegt of hoe snel het hartje klopt en ze weet het. De gynaecoloog zal heel wat opmeten en onthullen, in Nederland doet de verloskundige het. Maar alle mogelijke randverschijnselen van de zwangerschap kunnen van het internet worden gehaald.
Dit is een van de uitkomsten uit het onderzoek ‘Geboortezorg’. Het onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van de Nederlandse zorgverzekeraar Agis.

Daarbij valt het verschil op tussen vrouwen zonder kinderen en die met meer kinderen: hoe meer kinderen een vrouw heeft, hoe minder ze naar informatie zoekt. Logisch ook, vooral in dit domein vormt ervaring een belangrijke leerschool.

Driekwart van de zwangere vrouwen beschouwt het internet als een van de belangrijkste informatiebronnen, aldus het onderzoek. Meer dan de helft van hen of 62 procent zoekt naar informatie over de ontwikkeling van de ongeboren baby. Ook kraamzorg is in Nederland een hot topic onder de aanstaande digimama’s met 59 procent die daarover meer wil weten.

Tips om zwangerschapskwalen te verminderen zijn ook nog steeds welkom: 53 procent van de zwangeren zoekt hiernaar. Over de bevalling wil 43 procent meer weten, vooral voor vrouwen die voor het eerst zwanger zijn vormt dit gebeuren de grote onbekende. Vrouwen met meerdere kinderen kijken vaker uit naar gegevens over vergoedingen en voedingsadvies.

Natuurlijk krijgen zwangere vrouwen ook een heleboel informatie van de gynaecoloog of verloskundige: 68 procent ziet haar/hem als belangrijkste informatiebron. Ook magazines als ‘Ouders van Nu’, ‘Mama magazine’ en ‘Kinderen’ spelen in op de nieuwsgierigheid van zwangere vrouwen, 51 procent haalt de informatie over haar ongeboren kind en alles om de zwangerschap heen uit tijdschriften. Vrienden en familie hebben ook nog wat te zeggen, voor 42 procent van de vrouwen geven zij de meeste informatie.

, ,

Nog geen reacties

Leave a Reply