Schoonheidsslaapje wenselijk

donderdag 23 december 2010 – (Marleen De Geest) – In de komende dagen staat het schoonheidsslaapje onder druk. Maar als de feestdagen achter de rug zijn moeten we er dringend wat aan doen. Zweeds onderzoek geeft aan dat andere mensen onbewust tekenen van vermoeidheid in uw aangezicht in zich opnemen en dat dan minder aantrekkelijk vinden.

U hoeft zich geen illusies te maken. Als u vermoeidheid bij anderen kunt aflezen uit hun gelaatstrekken dan kunnen anderen dat ook bij u. Wat de cosmetica industrie ons ook probeert wijs te maken, zij kan het alvast niet verhelpen: ons gezicht verraadt of we uitgerust zijn dan wel een slaaptekort opstapelen.
Dat is de conclusie van Zweeds onderzoek onder leiding van klinisch neuroloog dr. John Axelsson aan het Karolinska Instituut te Stockholm.

Twaalf mannen en twaalf vrouwen sliepen een eerste nacht slechts vijf uur. Een volgende nacht werd de slaap hen in het labo helemaal onthouden. In de namiddag, na 31 uur onafgebroken wakker te zijn geweest, werden de proefpersonen aan een fotosessie onderworpen. Vijfenzestig ongeoefende observanten kregen achteraf de foto’s te zien, evenals foto’s die van dezelfde mensen waren genomen na een nachtrust van acht uur.
De observanten oordeelden dat de overgrote meerderheid van gezichten in de slaaptekort conditie er ongezond en onaantrekkelijk uitzagen.

Hoewel de verschillen minimaal zijn, slagen mensen er toch in de signalen van slaaptekort te decoderen, commentarieert dr. Axelsson. Wie de moeite neemt om enkele seconden aandachtig naar een gezicht te kijken, leest instinctief af of het om een fitte of vermoeide persoon gaat. In het tweede geval wordt die minder aantrekkelijk gevonden.

De vaardigheid om vermoeidheid van de gelaatstrekken te kunnen aflezen is, alweer, evolutionair bepaald en nuttig. Vermoeide mensen zijn minder gezond en oefenen bijgevolg minder seksuele aantrekkingskracht uit omdat ze minder geschikt zijn om voor gezonde nakomelingen te zorgen.

Een opgestapeld slaaptekort veroorzaakt immers fysiologische veranderingen die in het aangezicht worden weerspiegeld, stelt dr. Axelsson. Het immuunsysteem is minder weerbaar en het risico op infecties neemt toe. De suikerspiegel wordt minder goed geregeld en de bloeddruk stijgt.
Het onderzoek verscheen in de British Medical Journal.

, , ,

Nog geen reacties

Leave a Reply